Raznovrstan program početkom decembra u Kulturnom centru Beograda

U utorak  04. decembra sa početkom u 18.00 u Galeriji Artget u  Kulturnom centru Beograda održaće se predstavljanje drugog izdanja knjige Zlate Vuksanović Macura, Život na ivici Stanovanje sirotinje u Beogradu 1919-1941.

Prvo izdanje knjige Život na ivici odavno je rasprodato i ovenčano brojnim priznanjima. Tema koju obrađuje zanimljiva je  za naučnu i stručnu zajednicu, a svakako bi mogla biti i značajna literatura za sve donosioce odluka koje se tiču razvoja grada, stambene krize koja i danas najviše ugrožava upravo siromašno stanovništvo. Knjiga je namenjena i svim  zaljubljenicima u Beograd i njegove male i velike priče… Zanimljivo je i pomenuti da su inspiracuju za svoj rad u ovoj knjizi našli i autori gledane serije „Senke nad Balkanom“, čiji se veliki deo radnje odvija upravo u za tu priliku rekonstruisanoj sirotinjskoj Jatagan mali.

U sredu 05. decembra u Galeriji Podroom sa početkom u 18.00 održaće se razgovor sa umetnikom Bojanom Fajfrićem o njegovim radovima koji se prikazuju na izložbi, o filmu Uzrok smrti za koji je Fajfrić dobio nagradu Kulturnog centra Beograda na 56. Oktobarskom salonu i o drugim spontanim i apokaliptičnim temama koje prožimaju Fajfrićeve pokretne slike. Povod za razgovor je samostalna izložba Bojana Fajfrića u galeriji Podroom na kojoj se prikazuju tri video rada: Ušće, Teta ritam i Nezavršeni posao, koji svaki na svoj način govore o totalnom ličnom i političkom porazu.

Istog dana u Galeriji Artget sa početkom u 19.00  održaće se predstavljanje knjige Saša PANČIĆ, Radovi 2002-2017.  Knjiga Saša Pančić, Radovi 2002-2017 pored toga što prikazuje potpuni uvid u stvaralaštvo umetnika u navedenom periodu istovremeno predstavlja i umetničku knjigu realizovanu u koautostvu sa Bredom Bizjak, koja se potpisuje kao urednik, i Agencije New Moment iz Beograda kao izdavačem.

Sadržaj knjige čini pet narativnih segmenata u okviru kojih centralno mesto pripada intervjuu O umetnosti i … koji je istoričar umetnosti dr Slobodan Mijušković vodio sa svojim dugogodišnjim prijateljem pozicionirajući u dijaloškoj razmeni iskustava iz teorije i prakse savremene vizuelne umetnosti  rad Saše Pančića u sfere savremene vizuelne umetnosti na domaćem terenu, a potom slede i  četiri lične recepcije umetnika na shvatanje likovnih elemenata u njegovom delu po pitanju poimanja  likovne forme u prostoru, površine forme, materijala u kojima radi i tehničkim realizacijama, značaja svetlosti itd..

U  razgovoru učestvovati: dr Slobodan Mijušković, dr Irina Subotić i autor.
Moderator: Gordana Dobrić, istoričar umetnosti

Ulaz je slobodan. 

Foto: Promo

Pogledajte još