Svetski dan Roma obeležava se 8. aprila

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog strateškim aktom Vlade Republike Srbije prvi put započinje tradiciju obeležavanja najznačajnijeg nacionalnog praznika pripadnika romske nacionalne manjine, a to je Svetski dan Roma.

Svetski dan Roma biće obeležen nizom programa i aktivnosti koje će se održati 8. aprila 2023. godine sa početkom u 12.00 časova u Somboru, u sali Skupštine grada (zgrada Županije, Trg cara Uroša 1, Sombor).

Prisutnima će se obratiti Maja Gojković, potpredsednica Vlade Republike Srbije, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka kulture, Antonio Ratković, gradonačelnik grada Sombora, Aleksandar Radulović, predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Tomas Džekson, regionalni projektni koordinator UNDP, Slađana Bursać, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, Nataša Tasić Knežević, narodni poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, a događaj će zvanično otvoriti Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Obeležavanje ovog veoma značajanog dana nastaviće se tematskim dijalogom o govoru mržnje i diskriminacije. Učesnici će biti mladi Romi i Romkinje, pripadnici ostalih marginalizovanih grupa, kao i pripadnici većinske zajednice. Na dijalogu će se interaktivno razmeniti iskustva i dobiti jasne poruke koje vode ka cilju smanjenja diskriminacije prema svim marginalizovanim grupama, uključujući Rome i Romkinje.

Romska kultura biće predstavljena na savremen i edukativan način, ukazujući na značaj i doprinos romske populacije u našoj državi, naglašavajući univerzalne vrednosti koje su nam zajedničke. Muzički program pratiće narativ o istoriji i kulturi Roma na našim prostorima i njihovom doprinosu kulturnom stvaralaštvu u Republici Srbiji, kao veoma bitan segment koji ruši stereotipe o romskoj zajednici.

Program događaja možete pogledati ulaskom na link.

Pogledajte još