fbpx

Kristo čeka neizvesnu dozvolu da "zapakuje" američku reku

DENVER, 17. jula 2010. (Beta-AP) - Vlasti američke savezne dzrzave Kolorado su u subotu dale preliminarno negativno mišljenje povodom zahteva umetnika Krista za dozvolu da tekstilom prekrije kilometre reke Arkanzas.

Ta intervencija bi imala krupne posledice po divlje životinje, rekreaciju i saobraćaj, a privukla bi bar 350.000 radoznalaca, oceile su vlasti.

Kristo želi da pomoću blokova, okvira i kablova okači 9,5 kilometara tekstila na osam mesta duž 68 kilometara rečnog toka. Ta instalacija na 1.400 hektara bi trajala tri godine, računajući postavljanje i skidanje. Očekuje se da konačna odluka vlasti o projektu bude objavljena u februaru iduće godine.

Kristo taj projekat priprema još od 1992. godine, a dozvolu traži od 1997.

Kristo i koautor - njegova supruga Žan-Klod (Jeanne-Claude) koja je umrla novembra prošle godine, napravili su u SAD nekoliko sličnih, velikih instalacija: 2005. godine su u njujorškom Central parku postavili 7.503 tekstilna panela nazvana "Kapije", a preko reke Kolorado su 1971. godne okačili 13.200 kvadratnih metara narandžastog platna nazvanog "Zavesa".

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.