ZABORAVITE NA ZLATO: Najskuplji plemeniti metal na svetu je paladijum

Posle žestoke četvoromesečne borbe, zlato je svrgnuto s trona najskupljeg plemenitog metala, a njegovo mesto zauzeo je paladijum.

Paladijum, koji 16 godina nije mogao ni da priđe zlatu, postao je hit zahvaljujući velikoj potržnji u automobilskoj industriji.

Potražnja je počela da raste kako su potrošači počeli da napuštaju dizelaše i da više kupuju benzince. Paladijum se koristi u uređajima za kontrolu izduvnih gasova kod benzinaca, koji se više kupuju između ostalog i zbog poznatih afera sa falsifikovanjem pokazatelja o zagađivanju dizel motora

- Ljudi se grabe za svaku količinu koju mogu da dobiju - kaže Taj Vong, šef baze za trgovinu plemenitim metalima u BMO "Kapital markets", ispostavi kanadske Banke Montreala.

Paladijum za neposrednu isporuku popeo se na 1.252,83 dolara za uncu na londonskoj berzi, dok je cena zlata 1.237,34 za uncu. Deficit paladijuma donekle je ublažilo to što je Kina oslobodila prilično veike zalihe, ali potražnja je i dalje veća u odnosu na ponudu.

- Zalihe paladijuma su veoma ograničene. Odnos cena između paladijuma i zlata zavisi od toga koliko su slabe ili jake ponude oba proizvoda - kaže Čirag Set, konsultant londonskog "Metal Fokusa" u Mumbaiju.

Prošle godine iz rudnika u celom svetu izvađen je samo 208 tona paladijuma.

Ruski "Norilski nikl" je najveći proizvođač paladijuma na svetu.

Države s najvećim zalihama ovog plemenitog metala su Rusija i Južna Afrika. Pošto je Rusija pod američkim i zapadnim sankcijama, cene paladijuma neprekidno rastu baš od 2015, kad su joj nametnute sankcije.

Osim u auto-industriji, paladijum se koristi i u proizvodnji nakita, elektronici, industriji građevinskih materijala i medicini (za proizvodnju zubnih plombi i opreme za hirurgiju).

Izvor: Kurir
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.