Beograd centralni domaćin „Dana evropske baštine“

Beograd je ove godine, od 20. do 23. septembra, domaćin centralne evropske proslave „Dana evropske baštine“, saopšteno je na konferenciji za novinare u Skupštini grada. U tom terminu glavni grad Srbije će ugostiti preko 300 zvanica iz inostranstva − predstavnike Saveta Evrope i druge kulturne i turističke delatnike. 

Tom prilikom, kako je najavio Borislav Šurdić, načelnik odeljenja u Ministarstvu kulture, naša zemlja potpisaće konvencije o zaštiti pejzaža (predela) i o vrednosti kulturnog nasleđa.  Gosti iz Evrope prisustvovaće i otvaranju izložbe „Zaljubiti se u jedan grad“ u Konaku kneginje Ljubice, a za njih će biti organizovano i krstarenje Dunavom. 

U  preko 30 različitih kulturnih institucija biće priređeni brojni programi koje je lane videlo preko 42.000 ljudi, a očekuje se da će ih ove godine biti mnogo više. 

Osnivač Dana evropske baštine je Savet Evrope, istovremeno se organizuju u preko 40 zemalja, a tema ovogodišnje manifestacije je „Reke, tokovi, nasleđe“. U Beogradu se ova kulturno−turistička manifestacija održava po šesti put. Dejan Veselinov, iz Turističke organizacije Beograda, istakao je da su svi programi za građane besplatni, ali je za određene programe potrebno izvršiti prethodno prijavljivanje zbog ograničenog broja mesta. Različiti programi povodom Dana evropske baštine biće održani u još 23 grada Srbije.

Pogledajte još