PUTIN POTPISAO UKAZ O ORDENU ALEKSANDRA NEVSKOG ZA VUČIĆA: Predsednik Rusije u Beogradu uručuje odlikovanje srpskom kolegi

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao na Božić, ukaz o odlikovanju šefa srpske države Aleksandra Vučića. Ruski lider će svom srpskom kolegi 17. januara u Beogradu uručiti Orden Aleksandra Nevskog, koji je visoko priznanje za veliki doprinos u razvoju odnosa dveju država.

Pres-služba Kremlja objavila je faksimil dokumenta, a u saopštenju stoji:

- Šef ruske države potpisao je ukaz o nagrađivanju predsednika Vučića za veliki lični doprinos razvoju višestrane saradnje sa Ruskom Federacijom.

Vučić će biti odlikovan jednim od najvećih ruskih priznanja koje retko dobijaju strani državljani, a posle 100 godina orden je ponovo dodeljen jednom srpskom državniku. Odluka lidera najveće države sveta da ukaže ovu čast prvom čoveku Srbije najbolje govori o odnosu ruskog predsednika prema šefu naše države. Ovaj gest, koji je više od simboličnog, dodatno će učvrstiti tradicionalne prijateljske i bratske veze dvaju naroda i države.

Tokom Putinove posete trebalo bi da bude potpisan i paket od 20 strateških sporazuma o saradnji Srbije i Rusije, a taj aranžman, vredan nekoliko stotina miliona evra, obuhvata ozbiljne investicije u infrastrukturu, energetski sektor, poljoprivredu, odbrambeni sistem, obrazovanje i turizam. Takođe, dvojica lidera trebalo bi da obiđu i Hram Svetog Save, gde će se dogovarati o konačnom zavšetku radova na zavetnoj bogomolji našeg naroda, koju ruska država u velikoj meri finansira.

Inače, poslednji laureat visokog ruskog priznanja bio je čuveni srpski državnik Nikola Pašić. Do sada su Oden Aleksandra Nevskog dobili grof Sava Vladislavić Raguzinski (Srbin, osnivač ruske obaveštajne službe), baron Petar Duka, inače srpski general u habzburškoj vojsci rodom iz Osijeka, kralj Milan Obrenović, kralj Aleksandar Obrenović, kralj Aleksandar Karađorđević dok je bio prestolonaslednik, knez Nikola Petrović Njegoš, knez Danilo Petrović, vojvoda Božo Petrović Njegoš i vladika Mitrofan Ban.

Vredno priznanje dodeljuje se u čast Aleksandra Nevskog, koji je bio ruski knez i svetac Ruske pravoslavne crkve. Prva ga je dodelila carica Katarina, druga žena cara Petra Velikog, i to posmrtno svom suprugu 1725. Ovo priznanje uručivano je sve do 1917, kada su u Rusiji na vlast došli boljševici. Putin je pre nekoliko godina ponovo aktivirao dodeljivanje ordena. Ovim znamenjem ruski lider je prošlog leta nagradio selektora ruske fudbalske reprezentacije Stanislava Čerčesova.

Izvor: Novosti
Foto: The Kremlin Stories - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još