Ambasadori Nemačke i Francuske u Srbiji organizovali prijem povodom 56 godina od potpisivanja Jelisejskog ugovora

Povodom obeležavanja 56 godina od potpisivanja Jelisejskog ugovora ambasadori Nemačke i Francuske u Srbiji, Tomas Šib i Frederik Mondoloni, organizovali su sinoć prijem sa kojeg su poručili da iskreno pomirenje i saradnja dve zemlje može da bude model za Srbiju i region.

Na skupu, na kojem je bilo reči o saradnji dve zemlje u oblasti javne uprave, obratio se i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, koji je istakao da današnji dan i Jelisejski sporazum ne simbolizuju samo pomirenje dve zemlje, već i duh jedinstva i mira u Evropi i da Srbija i region iz tog primera mogu mnogo da nauče.

Nemački ambasador Šib kaže da je Jelisejski sporazum postao evropska priča o uspehu.

- Posle decenija mržnje i animoziteta, Nemačka i Francuska su konačno naučile lekcije i rešile da sarađuju kako bi obe zemlje, ali i cela Evropa, napredovali - rekao je Šib i dodao da je vekovni animozitet pretvoren u partnerstvo, koje je kasnije postalo i prijateljstvo.

- Na taj način je besmislena konfrontacija, koja je vodila u destrukciju ceo kontinent, pretvorila u motor integracije i ujedinjenja cele Evrope - rekao je Šib.

- Ne zaboravimo da je to bilo moguće samo uz iskreno pomirenje - napomenuo je on i podsetio da su danas nemački kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron potpisali novi sporazum o jačanju nemačko-francuskih odnosa.

Šib je rekao da taj sporazum ne zamenjuje Jelisejski, već da pokazuje kako uz zajedničke napore možemo da se suočimo sa izazovima budućnosti.

- U ovo vreme sve jačeg populizma potrebna nam je jaka i ujedinjena Evropa koju će voditi vladavina prava - rekao je Šib.

On je istakao da je to što su Nemačka i Francuska postigle kroz iskreno pomirenje i saradnju od 1963. do danas jedinstveno i može da bude model za Srbiju i region u mnogim aspektima, te da je jedan od primera i regionalna Kancelarija za mlade na Zapadnom Balkanu, koja je nastala po uzoru na sličnu kancelariju Nemačke i Francuske.

Francuski ambasador Frederik Mondoloni rekao je da je istorijsko pomirenje dve zemlje bilo bazirano na jakoj političkoj volji, ali i na konkretnim instrumentima i institucijama, među kojima su i savet ministara dve zemlje, koji se sastaje dva puta, te saradnja u bezbednosnim i spoljnim poslovima, kao i kancelarija za saradnju mladih.

Takođe, rekao je da je jedan od konkretnih primera saradnje dve zemlje zajednički master program u oblasti javne uprave i administracije.

- Želimo ovim da pokažemo primer koji može biti koristan i u regionu i u Srbiji i nadamo se da će inspirisati i neke ideje saradnje u zemljama u regionu čiji je cilj evropska integracija - rekao je Mondoloni.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da primer saradnje Nemačke i Francuske i u javnoj upravi može da pomogne i Srbiji u smislu saradnje sa zemljama u regionu.

- Pomirenje je, naravno, ključna reč ne samo za Nemačku i Francusku, nego i za naš ceo region - rekao je Ružić.

Ministar je rekao da je reforma javne uprave jedan od osnova reformi u procesu evropskih integracija, ističući da je prošla godina u tom pogledu bila veoma aktivna, jer je usvojeno više zakona u oblasti javne uprave i administracije, između ostalog i Zakon o inspekciji i e-upravi.

- Radimo mnogo na tome da povećamo efikasnost državne uprave i administracije, i na lokalnom nivou. Želimo da promenimo negativnu sliku naših građana o adminsitraciji, kako bi bili zadovoljnijij onim što im javna uprava pruža kao servis - rekao je Ružić i dodao da Srbija zato ulaže mnogo i u digitalizaciju.

Ministar je istakao da je Srbija uspela u sprovođenju tih reformi i uz podršku evropskih partnera, među kojima se izdvajaju i Nemačka i Francuska.

Jelisejski sporazum, ugovor o posleratnom pomirenju, potpisan je na današnji dan 1963. godine, a potpisali su ga nemački kancelar Konrad Adenauer i francuski predsednik Šarl de Gol.

Taj posleratni sporazum predstavlja osnovu za nemačko-francusko prijateljstvo, kao i prekretnicu u odnosima dve zemlje na putu ka pomirenju i zajedničkoj evropskoj budućnosti.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron juče su potpisali novi sporazum o jačanju nemačko-francuskih odnosa kako bi poslali pozitivnu poruku Evropskoj uniji, koja je oslabljena porastom nacionalizma.

Njihova želja je da pokažu da je osovina EU i dalje jaka, a u tekstu sporazuma navodi se da će dve države proširiti svoju saradnju u spoljnim poslovima, poslovima odbrane, spoljne i unutrašnje bezbednosti i razvoja, dok će istovremeno zajednički raditi na jačanju sposobnosti Evrope da deluje nezavisno.

Proširenje ugovora dogovoreno je tokom prošle godine, a njim se precizira i da će jedan od prioritetnih ciljeva francusko-nemačke diplomatije biti omogućavanje Nemačkoj da postane stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Izvor: Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još