SAD podigle optužnicu protiv kompanije "Huawei"

Ministarstvo pravde SAD podiglo je sinoć optužnicu protiv kineskog tehnološkog giganta "Huawei" i finansijske direktorke te kompanije Meng Vanžu.

"Huawei" je jutros odbacio optužbe, negirajući krađu tehnologije i kršenje sankcija prema Iranu.

- Kompanija poriče da je počinila navodna kršenja zakona SAD... i da nije upoznata da je gospođa Meng počinila bilo kakve nepravilnosti, kao i da je uverena da će američki sudovi doneti isti zaključak - rečeno je u kompaniji.

Optužbe se odnose i na bankovne prevare, ometanje pravde i krađu tehnologije. Optužnica ima 13 tačaka.

Hapšenje Meng, ćerke osnivača kineskog giganta, na aerodromu u Vankuveru 1. decembra 2018. ozbiljno je poremetilo odnose Kanade i Kine.

Kina je danas pozvala SAD da prekinu "nerazuman obračun" s kompanijom "Huawei" i da povuku zahtev za izručenjem iz Kanade finansijske direktorke te firme Meng Vanžu.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je da Vašington "zanemaruje ozbiljna izlaganja" Pekinga povodom slučaja Meng Vanžu, optužene u SAD da je lagala banke o mogućim dogovorima s Iranom.

- Pozivamo SAD da odmah povuku nalog za hapšenje Meng Vanžu i da prestanu s takvim zahtevima za izručenje - kazao je Geng.

Meng je uhapšena 1. decembra u kanadskom gradu Vankuveru, a u sredu je očekuje ekstradiciono saslušanje.

Ranije danas Peking je pozvao Vašington da prekine nerazuman obračun s kineskim kompanijama, pošto su SAD podigle optužnicu protiv tehnološkog giganta "Huawei".

- Snažno pozivamo SAD da zaustave nerazuman obračun s kineskim kompanijama, uključujući "Huawei", i da tretiraju kineske firme pošteno i pravedno - navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Kine.

U saopštenju se dodaje da će Peking "čvrsto braniti" kineske kompanije, ali se ne precizira kako bi Kina mogla da odgovori na optužnicu protiv "Huawei".

Izvor: Beta
Foto: Logo/Promo

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.