DELOTVORNI: Nekoliko jednostavnih napitaka ublažiće bolove u grlu

Grgoljenje tečnosti jedan je od najjednostavnijih i najdelotvornijih načina ubijanja bakterija i olakšavanja simptoma upaljenog grla, naročito kod prehlade. Kod prve pojave bola i crvenila isprobajte neke od recepata za grgoljenje koje možete koristiti više puta dnevno.

Manja otečenost

Ako bol ipak ne prolazi, gutanje je otežano i povišena temperatura se ne smiruje nekoliko dana, obratite se lekaru.

So i voda tradicionalan su i vrlo jednostavan lek za bol u grlu. U šolju tople vode sipajte četvrtinu kašičice soli i dobro promešajte. Najbolje je da voda bude što toplija, jer hladna neće biti delotvorna. Možete dodati i malo antibakterijske vodice za ispiranje usta, koja će neutralizovati kiselinu u ustima i smanjiti osećaj grebanja grla.

Uzimajte manje gutljaje i progrgoljite punu šolju, ali bez gutanja. Za svako ispiranje usta pripremite svežu tečnost.

I limun i voda su delotvorni. Pomešajte kašičicu sveže isceđenog soka od limuna sa šoljom mlake vode. Ako koristite vruću, možete neutralizovati delovanje vitamina C iz limuna. Ovaj rastvor pomoći će da se smanji otečenost grla i da se grlo dezinfikuje od bakterija i virusa.

Za još jedan dobar kućni lek pomešajte kašičicu đumbira u prahu, kašičicu meda, pola šolje tople vode i isceđeni sok od pola limuna. Vodu prelijte preko đumbira u prahu, a zatim dodajte limunov sok i med. Ova tečnost ima antibakterijska i umirujuća svojstva, a iako je možete progutati, svaki gutljaj neka bude u ustima barem 10 do 15 sekundi.

Čili u prahu

Kapsaicin iz ljute paprike pomaže u olakšavanju bola i dobar je saveznik u borbi protiv upale. Kako ne bi imao kontraefekat i nadražio grlo, čili u prahu ili sličan ljuti začin pomešajte sa toplom vodom i grgoljite, ali nemojte gutati. Ovaj postupak doneće vam olakšanje za 15 do 20 minuta.

Uzimajte i bombone

Održavajte grlo i ždrelo vlažnim. Pored tečnosti, u tome će vam najbolje pomoći tvrde bombone ili pastile za grlo. Sisajte ih tokom celog dana, jer će aktivirati sluznicu te vlažiti grlo. Preporučuju se bombone s ukusom mente, eukaliptusa ili meda.

Pomoći će i paradajz

Za privremeno olakšanje bola, isperite grlo mešavinom pola šolje soka od paradajza i pola šolje tople vode, a možete dodati i nekoliko kapi tabasko sosa. Antioksidativna svojstva likopena iz paradajza pomažu brže zarastanje nadraženog tkiva grla i sluznice usta.

Jabukovo sirće i so

Ako uz bol u grlu i kašljete, imate osećaj kao da vam u grlu nešto stoji, ovaj rastvor je pravo rešenje. Pomešajte dve kašičice jabukovog sirćeta i pola kašičice soli u šolju tople vode nekoliko puta dnevno. Ako kašalj nije toliko izražen, smanjite količinu sirćeta i dodajte kašičicu meda.

Izvor: Dnevni avaz
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još