NIJE U PITANJU SAMO LEPO LICE! Sanja Kužet: Svesna sam koliko vredim

Kada ju je Saša Popović pozvao da se pridruži ekipi šou-programa "Zvezde Granda" Sanja Kužet imala je 29 godina. Danas, šest sezona posle, srećna je što joj se ukazala prilika da prošeta tom glamuroznom scenom, na kojoj je zablistala kao voditelj. Za to vreme u takmičenju se promenilo mnogo toga, a ona sa kolegom Vojom Nedeljkovićem i dalje sigurno stoji na istom mestu odakle upućuje osmehe gledaocima i bodri učesnike, buduće pevače. Početne korake u "Grandu" opisuje kao izuzetno naporne, jer je informativni program zamenila zabavnim, a seća ih se po još nečemu...

- Prvu sezonu pamtim po bolu u nogama od štikli i velikom opterećenju u glavi, onom pozitivnom. A onda su usledili dobri rezultati. Sada više ne osećam nelagodnost zbog visokih potpetica i haljine me ne stežu, što znači da sam se navikla - priča Kužetova.

- Srećna sam jer radim ono što volim. Muzika je sastavni deo mog posla i tera me da uvek budem raspoložena. Zato ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi mogla da mi dođe "žuta minuta". Mi treba da zabavimo publiku i da im ulepšamo veče, pa nema prostora za neraspoloženje i nervozu.

Sanja ističe da je veoma zadovoljna što je deo tako velikog projekta, ali naglašava da to ne znači da nije spremna za promene. Priznaje da ponekad naglas razmišlja o tome šta posle "Zvezda Granda".

- Moj odlazak treba da se dogodi prirodno, onda kad dođe do prezasićenja. Zasad se još osećam kao deo ovog šoua, što ne znači da ne bih mogla sebe da vidim i u drugačijem formatu. Važno je da čovek ima iskustvo, da zna koliko vredi i šta sve može. Uvek sam raspoložena za nove izazove. Mnogo razmišljam o promenama i smatram da čovek mora da ima "plan B" - kaže voditeljka.

Već posle prve godine rada u ovom takmičenju, dobili ste ponudu da pređete u "Pinkove zvezde", na televiziju u kojoj ste načinili prve novinarske korake. Šta bi presudilo da "stari" zamenite "novim" šouom?

- Uvek treba da se zapitate gde se dobro osećate. U "Grandu" su me dočekali s velikim poštovanjem, a najdraže mi je što su me od prvog dana posmatrali kao profesionalca. To nema cenu!

Šta vas motiviše da i dalje plivate u zabavnim vodama?

- Ovde sam se opustila. Tenzije su minimalne i sve ono što sam proživljavala u novinarskim svakodnevnim smenama ne može da se poredi s ovom vrstom rasterećenja. Probala sam i jedno i drugo, i verujte mi razlika je ogromna. Rad u informativi je bio lep period u mom životu. Svojim odličnim postupkom u karijeri smatram to što sam postala član redakcije urednice Tanje Jordović. Ona je videla u meni potencijal i sa radošću me pozvala da budem deo njenog tima. Svaku novu poslovnu šansu treba zgrabiti i iskoristiti na najbolji način. Toga se nisam libila ni kad sam bila na samom početku karijere, kao volonterka s mikrofonom na ulici koja radi ankete. Počela sam od nule i ponosna sam na sve što sam dosad postigla.

Osim lepote, vaš adut je opuštenost pred kamerama. Kakav savet biste udelili mladima koji žele da se oprobaju u voditeljstvu?

- Iza mene je 15 godina radnog iskustva, a kad tome dodam sve ono iz privatnog života shvatim da sam postigla mnogo - imam porodicu, dvoje dece i sve što mi je potrebno da kao žena budem zadovoljna. Često sebe uhvatim kako starijem sinu delim životne lekcije, pa se zapitam: "Hm... koliko ja imam godina kad mogu da dajem takvu vrstu saveta". Prvo i osnovno za posao voditelja je da imate talenat, da vas profesija izabere i da vas voli. Mene je odabrala i hvala joj na tome. Nakon početnog stepenika ide ogromna nadgradnja, pre svega strpljenje i rad. Nisam sigurna koliko su mlade generacije spremne na to. Današnja deca bi htela sve sad i odmah, na brzinu.

Tokom snimanja u studiju ume da bude žustro, svađe nisu retkost, kao ni oštri komentari žirija upućeni takmičarima. Kako uspevate da u takvim situacijama ostanete mirni i nasmejani najavite sledećeg pevača?

- Dugo sam bila uzdržana, jer kao voditeljka moram da ostanem neutralna. Međutim, s vremenom sam se opustila i dozvolila sebi da ponekad iskažem svoje mišljenje. Nekad ono izađe iz mene nenadano. Često mi bude žao kandidata, a postoje i oni za koje smatram da treba da napuste scenu jer nisu za nju. Uglavnom sam na strani učesnika. Ipak, neki umeju da preteraju i nemaju milosti prema žiriju.

Sa kojim članom žirija ste pronašli zajednički jezik?

- "Sudije" su se dosad mnogo puta menjale. Sa trenutnom postavkom, kao i sa onima iz prethodnih ciklusa ostvarila sam divan odnos. Studio je naša kancelarija. Poštujem svakog kolegu u njoj i drago mi je što je oplemenjena energijom mlađe generacije. Ne mogu da izdvojim jednog člana žirija sa kojim imam posebno dobar odnos, jer je iza nas toliko zajedničkih ručkova i sati provedenih na snimanju. Na tako dugu saradnju ne možete da budete imuni, pa su svi oni postali deo mog života.

Kakve komentare vam najčešće upućuju?

- Nikad nisam doživela ništa ružno od njih, a obično vole da prokomentarišu to da li je moj današnji izgled bolji od jučerašnjeg. Ništa ne shvatam lično, sve je stvar ukusa. Žene na estetiku gledaju jednim okom, muškarci drugim. Prema onome što je otišlo u etar možda izgleda da mi Dragan Stojković Bosanac najčešće udeljuje komplimente, što ne znači da ostali to ne čine. I Karleuša i Ana Bekuta mi ih često dele, a Violeta Miljković skoro svaki put. Takođe, umeju da kažu šta misle o mom radu, što mi posebno prija. E to je pravi vetar u leđa! U tome je suština, a garderoba je nešto što se brzo promeni.

Da niste medijska ličnost, bili biste?

- Glumica ili balerina. Nekada su moje želje i ambicije išle u tom pravcu, ali nisam bila dovoljno istrajna, jer sam bila previše mlada da bih mogla da donosim odluke. Balet je moja prva ljubav i igrala sam ga kao dete. Na pitanje: "Šta ćeš da budeš kad porasteš?", sa ubeđenjem sam odgovarala: "Balerina!"

Izvor: Novosti
Foto: Hello!/Arhiva

Pogledajte još