KOMEMORACIJA NEBOJŠI GLOGOVCU: Posthumno uručene nagrade "Dobričin prsten" i "Miloš Žutić", sin i ćerkica primili priznanja

Puno gledalište Jugoslovenskog dramskog pozorišta gromoglasnim stajaćim ovacijama, uz poneku skrivenu suzu, ukazalo je počast neponovljivom glumcu Nebojši Glogovcu, kojem su posthumno pripale nagrade "Dobričin prsten za životno delo" i "Miloš Žutić" za najbolje glumačko ostvarenje. Svi prisutni pozdravili su aplauzom najstarijeg Glogovčevog sina Gavrila i najmlađu kćerku Sunčicu, kao i suprugu Milicu Šćepanović, koji su primili priznanja umesto Nebojše.

- Sudbina je tako htela da, nažalost, Nebojša Glogovac ne može da primi ove nagrade - kazao je predsednik Udruženja dramskih umetnika Voja Brajović, koji je uručio priznanja.

- Tačno je godinu dana kako je preminuo, ali znamo da je on ipak tu, na ovoj sceni. Zauvek će biti, kako u srcima porodice, tako i mnogobrojne publike koja je imala priliku da ga gleda. Ovo je prilika da slavimo delo i izuzetnu ličnost umetnika Glogovca, koji je ostavio dubok i neizbrisiv trag, i dao nemerljiv doprinos umetnosti i kulturi.

Na skupu "Sećanje na Glogovca", koji su organizovali Udruženje dramskih umetnika Srbije i Jugoslovensko dramsko pozorište, predstavljena je i monografija "Nebojša Glogovac" u izdanju "Vulkana", autorke Tatjane Nježić. Jake emocije izazvalo je troje mladih glumaca Joakim Tasić, Milica Gojković i Miodrag Dragićević, koji su na sceni "Ljuba Tadić" čitali dnevničke zapise Vojina Ćetkovića, Glogovčevog venčanog kuma, uvšrtenog u monografiju.

Dijalog glumaca na sceni prekidali su isečci iz kratkog filma Radivoja Andrića, u produkciji JDP, u kojem su se nizala Glogovčeva sećanja na vreme odrastanja, ekskurzijskog odlaska u Trebinje, stanovanja u Pančevu, pa i na prve korake ka svetu glume.

- Nisam imao pojma šta znači biti glumac i šta je njegov zadatak. Možda su moji glumački počeci bili u četvrtoj godini, kada sam se na recitatorskom takmičenju drao iz petinih žila jer su mi rekli da mora da se čuje. Kasnije su me sve starije bake iz publike hvalile kako sam dobro recitovao, valjda zato što ostale takmičare nisu čule - prisećao se Glogovac.

- Zahvalan sam na ovom poslu. Dušu sam nahranio čitajući, a zatim i igrajući neka dela. Gluma je škola duše. To je vrsta igre i nadsviravanja.

Nagrada "Miloš Žutić" za najbolje glumačko ostvarenje u sezoni 2016/2017. pripala je prvaku JDP-a Glogovcu za ulogu Hamleta.

"Odbio sam film i seriju da bih igrao Hamleta. Hoću li ja to moći?", pita Glogovac, a Ćetković mu šaljivo odgovara: "Manje puši, više spavaj, skupljaj snagu pa ćeš valjda moći".

Publici, u kojoj su, između ostalih, bili Glogovčev otac Milovan i sestra Bojana, kao i kolege Branka Petrić, Rada Đuričin, Milan Caci Mihajlović, Slobodan Beštić i drugi, na momente su se otimali i suze i osmesi. Na kraju, posle segmenata iz filmova "Klopka", "Ubistvo s predumišljajem", "Ustav Republike Hrvatske", "Munje", kao i predstava "Bure baruta", "Hamlet", "Šine", "Metamorfoze", publika je još jednim aplauzom ispratila Nebojšu Glogovca, velikog glumca koji je otišao pre godinu dana, u svojoj 49. godini.

POMEN NA NOVOM GROBLjU

Tokom dana, porodica Nebojše Glogovca obišla je Glogovčev grob u Aleji zaslužnih građana, a pre toga je u Hramu Svetog Nikole održano opelo. Nebojšin otac, sveštenik Milovan, dočekao je sve one koji su došli da odaju počast. Kumovi Sloboda Mićalović i Vojin Ćetković zapalili su sveće, a sinovi Gavrilo i Miloš za oca su doneli bele ruže, a prisutni su bili Nataša Ninković, Nikola Kojo, Nikola Đuričko, Bojan Dimitrijević...

Izvor: Novosti
Foto: Hello!/Arhiva

Pogledajte još