„Delta“ kupila bugarski lanac „Pikadili“

Srpska kompanija Delta potpisala je juče u Sofiji ugovor o preuzimanju 85 odsto kapitala drugog po veličini bugarskog maloprodajnog lanca Pikadili, čija je vrednost procenjena na 80 miliona evra.

Generalni direktor Delta maksija Dragan Filipović kazao je na konferenciji za novinare u Sofiji da je kupovinom Pikadilija prvi put jedna kompanija iz Srbije kapitalom ušla na tržište Evropske unije. Delta će u naredne dve godine uložiti 70 miliona evra u izgradnju 20 novih prodajnih objekata lanca Pikadili u kojima će zaposliti 1.000 radnika, istakao je on. Plan je da u naredne četiri godine, naglasio je Filipović, Pikadili uz Deltu kao vlasnika, postane najveći maloprodajni lanac u Bugarskoj sa 20 do 25 odsto učešća na tržištu. On je najavio da su planirane grinfild investitcije u izgradnju hipermarketa i tržnih centara u Bugarskoj i dodao da Delta holding planira da proširi poslovanje na bugarskom tržištu investiranjem u izgradnju nekretnina.

Ministar trgovine i usluga Srbije Predrag Bubalo kazao je da će ova investicija u Bugarskoj otvoriti mogućnost proizvođačima iz Srbije da plasiraju robu na tržište Evropske unije kroz Delta maksi lanac maloprodaje.
Generalni direktor Pikadilija Stefan Kosev kazao je da će preuzimanje većinskog udela biti završeno u narednih nekoliko dana kada Komisija za zaštitu konkurencije da dozvolu. „Puna cena koju će srpska kompanija platiti za Pikadili biće utvrđena 2009. godine, nakon prelaznog perioda u kojem će se sinhronizovati aktivnosti dve kompanije“, naveo je on. Bugarski ministar poljoprivrede Nihat Kabil izrazio je zadovoljstvo zbog realizacije najveće srpske investicije u Bugarskoj. „Ekonomska saradnja sa Bugarskom, koja je članica Evropske unije, olakšava put Srbije u integracije“, istakao je Kabil. („Pregled“)

Pogledajte još