Krediti - za nova radna mesta

Dve vrste subvencija, u iznosu od 1.000 do 2.000 evra − nezaposlenima za samozapošljavanje i kao pomoć poslodavcima za širenje posla. Početnicima „start ap“ krediti u iznosu od 5.000 do 15.000 evra, bez uslovljavanja i hipoteke

Državni sekretar ekonomije i regionalnog razvoja Vladimir Ilić najavio je juče subvencionisanje i kreditiranje zapošljavanja, a u okviru podsticanja aktivnih mera zapošljavanja plan da se iz budžeta u idućoj godini takođe izdvoje sredstva za ove svrhe. 

Ilić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da će se davati dve vrste subvencija, u iznosu od 1.000 do 2.000 evra − nezaposlenima za samozapošljavanje i kao pomoć poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta. On je naveo „da su nezaposleni loše informisani o mogućnostima zapošljavanja, a da su investitori osetljivi na podsticaje“, o čemu svedoči već četvrti konkurs za stimulacije koji je u toku. Najviše će se podsticati mala i srednja preduzeća, a visina stimulacije će zavisiti od stepena regionalnog razvoja.

Početnicima su namenjeni „start ap“ krediti u iznosu od 5.000 do 15.000 evra, bez uslovljavanja i hipoteke, a za proširenje delatnosti, uvođenje nove opreme, modernizaciju i inovaciju preduzetnici mogu da računaju na razvojne kredite iz Fonda za razvoj. Predviđeno je da se formira i poseban fond za refundiranje zarada zaposlenih invalida u visini od 80 odsto zarade, a posebna sredstva planirana su i za zapošljavanje Roma i drugih socijalno ugroženih osoba. U ovom trenutku na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se 826.572 nezaposlenih lica, a od početka godine broj nezaposlenih u Srbiji manji je za 100.000 lica, kazale je direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje, Tamara Samardžić. Najviše nezaposlenih su lica mlađa od 30 godina koji u ukupnom broju nezaposlenih učestvuju sa 28 odsto, a sledeća najbrojnija kategorija su stariji od 50 godina kojih na evidenciji ima 185.000. Na listi se nalaze i oni koji ne traže posao nego samo povlastice od toga što su evidentirani. Stopa nezaposlenih je 21,6 odsto, a sve procene govore da je realno nezaposlenih manje odnosno da ih je oko 680.000 dok 200.000 ljudi radi na crno, ocenila je Samardžić. Moguće je prepoloviti stopu nezaposlenih u narednih pet godina, a prelomna će biti upravo 2008. godina, jer će biti završena privatizacija.

Zapošljavanje u najvećoj meri stimulišu investitori, a ove godine priliv stranih investicija je manji nego prošle godine, rečeno je juče novinarima u Vladi Srbije. Ostale mere su obuke, javni radovi, sajmovi i druge koje spovodi Nacionalna služba za zapošljavanje. Za aktivne mere zapošljavanja u ovoj godini izdvojeno je 2,3 milijarde dinara, što je za milijardu više nego prošle godine. Na osnovu mera subvencija i do− prinosa u ovoj godini zaposleno 8.655 lica, od čega je 2.800 starijih od 45 ili 50 godina, mladi do 30 godina 4.700, pripravnika 1.100 i 55 invalida. Programima zapošljvanja obuhvaćeno je 115.000 lica u ovoj godini. Programe dodatnog obrazovanja i obuke prošlo 13.500 lica, dok je projektom otpremninom do posla obuhvaćeno 3.000 lica. Mere aktivne politike zapošljavanja obuhvatile su 479.287 lica, a najviše kroz program „informisanje i savetovanje“ u kome je učestvovalo 350.000 nezaposlenih. („Pregled“)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.