EU pozvala na povećanje proizvodnje žitarica

Komesar Evropske unije za poljoprivredu Marijan Fišer Bel pozvala je juče vlade članica Unije da podrže plan povećanja proizvodnje žitarica, kao što su pšenica, ovas i ječam, kako bi se nadoknadio manjak žitarica u svetu.

Ona je pozvala vlade da, zbog nedovoljnih isporuka i visokih cena, dozvole uzgajivačima žitarica u 27−članom bloku da te useve poseju na svom celokupnom obradivom zemljištu, prenela je agencija AP. Prema propisima EU iz 1992, donetim sa ciljem da se spreči prevelika proizvodnja i očuvaju staništa živog sveta, farmerima je zabranjeno da seju na 10 odsto svojih ukupnih setvenih površina. Fišer Bel je predložila da se u primeni tog propisa napravi privremeni prekid od godinu dana kako bi se nadoknadio manjak žitarica na svetskom tržištu.
„Cene žitarica su odskočile na istorijske maksimume jer je situacija sa isporukama izuzetno nepovoljna“, ukazala je Fišer Bel. Ona je podsetila da je loša ovogodišnja žetva u Evropi, uz važeće restrikcije koje se tiču uzgajivačkih površina, dovela do visoke tržišne cene i nepovoljne situacije s isporukama u Evropi i drugim delovima sveta. Evropske potrošače poslednjih sedmica već pogađa veliki rast cena hleba, testenina i mesnih proizvoda kao posledica poskupljenja pšenice i drugih žitarica. („Pregled“)

Pogledajte još