STIGAO DOPIS IZ MINISTARSTVA: Novi udžbenici za prvake i petake

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je dopis svim školama u Srbiji kojim ih je obavestilo da će biti štampani novi udžbenici za prvi i peti razred. Time je van snage stavljena preporuka Ministarstva iz januara u kojoj je navedeno da se novi udžbenici za ova dva razreda neće štampati, već će đaci moći da koriste postojeće i u školskoj 2019/2020. godini.

Ministarstvo je dopisom od pre dva dana potvrdilo da će izbor udžbenika za prvi i peti razred biti održan u skladu sa Zakonom o udžbenicima, koji predviđa da se za školsku godinu u kojoj se prvi put primenjuje novi program udžbenici biraju na godinu dana.

- Prethodni dopis od 17. januara samo je preporuka, kojom je resorno ministarstvo želelo da finansijski pomogne roditeljima jer, u slučaju novog odabira, učenici ne bi mogli da nasleđuju udžbenike prvog i petog razreda - navodi se u dopisu školama.

Iako su udžbenici za prvi razred, kao i najveći broj udžbenika za peti razred radnog karaktera i imaju digitalne kodove koji važe godinu dana i roditelji će morati da ih kupe nezavisno od toga da li se biraju novi udžbenici, izdavačka kuća "Vulkan izdavaštvo" odlučila je da podrži ideju Ministarstva prosvete i pruži konkretnu pomoć roditeljima.

- Učenicima svih škola koje odluče da koriste udžbenike za prvi i peti razred "Vulkan izdavaštva" u školskoj 2019/2020. godini naša izdavačka kuća pokloniće udžbenike za mlađeg brata ili sestru koji sledeće godine kreću u prvi ili peti razred i koji zbog promene udžbenika ne bi mogli da naslede udžbenike starijeg brata ili sestre, a koji su u školskoj 2018/2019. godini pohađali prvi ili peti razred - saopštilo je "Vulkan izdavaštvo".

- Verujemo da će naša pomoć roditeljima i podrška Ministarstvu prosvete istovremeno omogućiti školama da, rukovodeći se pre svega kvalitetom i unapređivanjem obrazovno-vaspitnog rada, slobodno i u skladu sa zakonskom regulativom izaberu udžbenike iz kojih će učiti njihovi učenici.

Prethodna odluka Ministarstva da se ne štampaju novi udžbenici izazvala je negodovanje malih izdavačkih kuća, koje su, poštujući zakonske odredbe, već krenule u pripremu i prezentaciju udžbenika za prvi i peti razred.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još