AMERIČKA PREMIJERA: Domaći film "Teret" biće prikazan u muzeju MoMA i Linkoln Centru u Njujorku

"Teret", debitantski film Ognjena Glavonića, biće prikazan na filmskom festivalu New Directors/New Films, koji po 48. put organizuju Muzej moderne umetnosti (MoMA) i Centar "Linkoln" iz Njujorka.

Festival je posvećen mladim filmskim autorima iz celog sveta, i ove godine se održava od 27. marta do 7. aprila. Glavonićev film je jedini predstavnik Srbije na festivalu u okviru kojeg će biti prikazana 24 dugometražna i 11 kratkih filmova.

"Teret" prati priču Vlade, vozača kamiona, u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

Dok prolazi kroz nepoznate predele, okružen posledicama rata, Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi, ali taj tovar vremenom postaje njegov teret.

Nakon prošlogodišnje premijere na festivalu u Kanu, film je prikazan na više od 50 festivala širom sveta, na kojima je osvojio dvadesetak nagrada.

Projekcije u MoMA i Centru "Linkoln" predstavljaće američku premijeru filma, a distributer, Grašhopper Film, najavljuje i projekcije u drugim gradovima SAD.

Glavnu ulogu tumači poznati glumac Leon Lučev, a u sporednim ulogama se pojavljuju i Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović i Ivan Lučev.

Scenarista i reditelj filma je Ognjen Glavonić.

Producenti "Tereta" su Dragana Jovović, Stefan Ivančić i Ognjen Glavonić ispred producentske kuće Non-Aligned Films iz Srbije, dok su koproducenti Cinema Defacto iz Francuske, Kinorama iz Hrvatske i Three Gardens Film iz Irana.

Film je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije, Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Autonomne Pokrajine Vojvodine, francuskog državnog fonda CNC, evropskog fonda za koprodukcije Eurimages, Hrvatskog Audiovizualnog centra, fonda Visions Sud Est, Hubert Bals Fonda festivala u Roterdamu i Doha Film Instituta.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.