KAPIJA MILOSTI: Otvoren deo svetilišta za palestinske vernike u Jerusalimu

Deo svetog mesta u jerusalimskom starom gradu koji je bio zatvoren više od 15 godina, na osnovu naredbe izraelskog suda, otvoren je za palestinske vernike, javio je izraelski vojni radio.

Nije odmah bilo jasno ko je naredio da se otvori Kapija milosti, niti šta je uzrok izmene politike.

Izraelski poslanik Arapin Ahmed Tibi posetio je to mesto kraj džamije Al-Aksa, označivši otvaranje kao "važan i značajan korak". On je ocenio da bi muslimanskoj verskoj upravi Vakf (Wakf), koja nadgleda to mesto, "trebalo dati punu kontrolu nad džamijom", a da se zabrani ulazak jevrejskih naseljenika i izraelskih političara desničara.

U petak su hiljade demonstranata uzvikujući "bog je velik" krenule ka zatvorenom delu za vreme molitvi. Izraelska policija je rekla da su se oni posle toga mirno razišli.

Kapiju milosti su zatvorile izraelske vlasti jer je organizacija koja je njom rukovodila imala veze sa Hamasom, kao i kako bi se zaustavili građevinski radovi Vakfa.

Izraelski zvaničnici veruju da su tokom tih radova uništeni antikviteti iz perioda jevrejskog prisustva na tom mestu.

Napetost je porasla i protesti slični jučerašnjem doveli su do sukoba s policijom početkom nedelje. U očekivanju da se to desi i juče izraelska polcija je u četvrtak uhapsila 60 Palestinaca osumnjičenih da "izazivaju nerede". Policija je optužila Vakf da pokušava da izmeni status kvo na osetljivom mestu zbog okupljanja.

Brdo hrama, kako to svetilište zovu Jevreji jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi, a sada su tamo džamije Al Aksa i Kupola na steni, je u poslednjim godinama poprište napetosti između Palestinaca i Izraelaca.

Palestinci strahuju zbog navodnih planova Izraela da se izmeni dogovor koji važi 1952. godine o Brdu hrama, koje oni zovu Uzvišeno utočište (Haram al Šarif), a na osnovu koga je Vakf zadužen za administrativnu kontrolu, a izraelska policija za bezbednost. Izraelska vlada tvrdi da ne namerava to da učini.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još