„Kolubara IGM“ 1,46 milijarda

Leskovačku „Nevenu“, za 181 milion dinara, kupila je bugarska firma „Bulcvet“

Na jučerašnjoj 200. jubilarnoj aukciji u Agenciji za privatizaciju prodato je 13 preduzeća, a među njima i Hotel „Nacional“, leskovačka „Nevena“, kao i „Kolubara IGM“ − Vreoci za čiju je kupovinu bilo zainteresovano deset učesnika. Početna cena za ovu firmu bila je oko 52,8 miliona dinara, a ukupne obaveze teže oko 60,5 miliona dinara. Ovu firmu za 1,460 milijardu dinara u ime konzorcijuma dva Beograđanina kupila je Ljiljana Jokić, koja je novinarima izjavila da će konzorcijum koji u svom vlasništvu ima nekoliko firmi na ovaj način proširiti svoju delatnost a u kupljenoj firmi će povećati proizvodnju.

Za Žarka Pavlovića, koji se takmičio sa još četiri učesnika na aukciji i za 670 miliona dinara kupio Hotel „Nacional“, prepreka nisu bili neraščišćeni imovinski odnosi, jer kako je rekao „ako po− stoji dobra volja problemi će biti prevaziđeni“. Kao što je poznato Jovica .urić, vlasnik hotela „Balkan“ od Agencije je tražio izuzeće „Nacionala“ iz aukcijske prodaje, tvrdeći da se on nalazi na zemljištu čiji je vlasnik njegov hotel. Pavlović koji se predstavio kao ekonomski savetnik više firmi naja− vio je da će hotel biti renoviran kako bi dobio četiri zvezdice i to kapitalom iz Nemačke, Austrije i Švajcarske. U „Nacionalu“ je sada zaposleno 40 radnika, ali će broj zaposlenih biti povećan, najavio je novi vlasnik. Za kupovinu kragujevačke firme „Srbija“ bilo je pet zainteresovanih kupaca koji su sa početnih 235,7 miliona dinara cenu podigli na 610 miliona dinara.

Firmu, čije su ukupne obaveze teške 394 miliona dinara, kupila je Ana Petković iz Beograda. „Kosovovino komerc“ u utakmici četiri zainteresovana kupca prodato je Slaviši Puriću iz Beograda za 61 milion dinara, dok je početna cena bila 18,7 miliona dinara. Za kupovinu leskovačke „Nevene“ takmičilo se četiri potencijalna kupca − dve bugarske firme „Bulcvet“ i „Rubela“, beogradski „Bora bonis“ i Zlatko Kadić iz Bačke Palanke, a firmu je za 181 milion dinara (početna cena bila je 34,2 miliona dinara) kupio „Bulcvet“. Ukupne obaveze „Nevene“ premašile su 500 miliona dinara. Ova bugarska firma već je kupila nekoliko srpskih firmi, a među njima i niški „Vulkan“ i Fabriku papira FOP − Vladičin Han, a danas pored „Nevene“ još i ivanjički „Metalac“ po početnoj ceni od bezmalo 13,3 miliona dinara. Zoranu Goševskom iz Zaječara prodat je „Promet“ za 11,5 miliona dinara, SGR Transkop − Rašić Vukosava kupio je MIN−ov „Nišmont“ za četiri miliona dinara, a po početnim cenama prodati su još i „8. novembar“ − Lebane za 12,6 miliona Goranu Radočiću iz istog mesta, „RGP−INPOS− Knjaževac“ za 12,7 miliona Miloradu Petroviću iz Kraljeva, EKO Hrana u Boljevcu Sretenu Jociću iz Beograda za 26,9 miliona, Zlatarske novosti u Novoj Varoši Katarini Abramović iz Beograda za 16 hiljada i Vojvodina−kombinat − Stara Pazova Vladimiru Poljovki za dva miliona dinara. („Pregled“ 14.09.2007.)

Pogledajte još