NOVI PROPISI U UGOSTITELJSTVU: Bolja kontrola za sigurniji odmor i zalogaj

Novim setom izmena i dopuna Zakona o bezbednosti hrane i Zakona o turizmu nadležni tvrde da će uvesti red u ove oblasti. S druge strane, građani se nadaju da će ovim slovom zakona, sada znati šta jedu, ali i sa kime putuju, odnosno veruju da će biti zaštićeniji od prevara pojedinih turističkih agencija.

Kada je reč o bezbednosti hrane, kako je predočeno poslanicima, izmenama se obezbeđuje visok nivo zaštite života i zdravlja ljudi, kao i interesa potrošača. Uz to, reguliše se efikasno funkcionisanje unutrašnjeg i međunarodnog prometa. Ovim zakonom, izuzeta je GM hrana, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, oštro je demantovao tvrdnje da se ovim izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane, GMO uvodi na mala vrata!

Izmenjeni Zakon o bezbednosti hrane predviđa, konačno, i osnivanje Saveta za bezbednost hrane, koji je zadužen za davanje naučnog mišljenja, pomoć nadležnim organima i preduzimanje hitnih mera.

Usvojen je i Zakon o turizmu, pa su sve oči uprte ka većoj zaštiti putnika. Novine su da će turističke agencije, uz osiguranje, morati da priloži i depozit, kako bi dobile licencu.

Kako je objasnio Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu turizma, obavezni depozit trebalo bi da spreči da se turistička agencija otvara bez ikakvog kapitala. A usklađivanjem nivo depozita i garancija, država će imati veći stepen zaštite putnika, jer bi u slučaju neke veće štete, cilj bio da se napravi balans između vrednosti prodatih aranžmana i onoga što može to da nadomesti.

KROZ KASU

Poslanici su usvojili i Zakon o ugostiteljstvu, a kao prioritetan zadatak navedena je borba protiv sive ekonomije. Lokalnim samoupravama data su šira ovlašćenja, naročito kada se govori o vođenju dela evidencije onih koji pružaju i uslugu smeštaja.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još