Tribina "Niste sami" održana u Sremskim Karlovcima

Tribina „Niste sami“, deo istoimene kampanje koja ima za cilj prevazilaženje predrasuda prema mladim osobama sa problemima iz oblasti mentalnog zdravlja kao i prema osobama sa invaliditetom, održana je 20. marta u Svečanoj sali Opštine Sremski Karlovci.

Projekat se realizuje uz podršku Narodne Skupštine Republike Srbije, kabineta predsednice Maje Gojković, Ministarstva za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja i UNICEF-a, a kampanja koja je započeta 2018. godine, nastavlja se i ove godine u 12 gradova i opština.

Marko Ćalušić iz kabineta predsednika karlovačke opštine rekavši da je ovo veoma važna pogotovo u savremenim uslovima života u kojem su rizici i problemi koji mogu da dovedu do poremećaja mentalnog zdravlja sve brojniji, Ćalušić je istakao da je nažalost, i danas, u savremenom društvu, sramota biti bolestan. Ljudi koji imaju problem ne treba da budu odbačeni već naprotiv, u skladu sa svojim mogućnstima, uključeni u sve tokove života, naglasio je Ćalušić, poručujući mladima s invaliditetom i mentalnim problemima, da nisu sami.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Svetozar Aleksov je takođe ukazao na to da savrmeni uslovi života nose brojne rizike i socijalne iskuljučenosti, te da su posebno osetljive kategorije i u dodatnom riziku mladi i osobe s invaliditetom. On je rekao da, polazeći od činjenice da je potrebno konstantno delovati kako bi se rizici sveli na najmanju meru, Ministarstvo podržava projekte ovog tipa.

Na otvaranju tribine, prisutnima su se obratili i Pukovnik prof. dr Ranko Raičević, Predsednik Društva neurologa, Nataša Đurica, psiholog i psihoterapeut i Nada Filipović, menadžer za komunikacije za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju, Coca - Cola kompanija.

U okviru panel diskusije, o svojim ličnim iskustvima i problemima s kojima se susreću i kako se nose sa njima, govorili su: Helena Papuga, Predstavnik SOS linije centra SRCE, Natalija Lazić, majka devojke sa autizmom, pozorišni producent, Dobrila Marković, Predstavnik OPENS - a, Miloš Lepojev, Diplomirani pravnik iz Zaječara, od rođenja živi sa stanjem cerebralne paralize i Jelena Sužnjević, poslednjih par godina se leči od bipolarnog poremećaja.

Projekat "Niste sami" u 2019. godini podržali su Narodna skupština Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Grad Novi Sad - gradska uprava za sport i omladinu, Kancelarija za mlade, UNICEF, Coca - Cola, Dunav osiguranje, MTS - Telekom Srbija, Eurobanka, AMS osiguranje...

Pogledajte još