Tribina na temu inkluzije lica sa invaliditetom održana u Novom Sadu

Udruženje građana "The Best Fest" iz Novog Sada implementira projekat "Redefining Boundaries: Disabled Icons and Their Global Influence" sufinansiran sredstvima Evropske Delegacije u Republici Srbiji. U planu je da projekte aktivnosti implementiramo u četiri grada, Požarevcu, Šapcu, Inđiji, a prvi događaj i otvaranje projekta održano je u Novom Sadu u utorak, 7. novembra 2023. godine.

Projekat se bavi stvaranjem uslova za socijalnu inkluziju osoba sa invaliditetom, kroz aktivnosti koje promovišu dostignuća i sposobnosti osoba sa invaliditetom kroz niz izložbi, kampanja podizanja svesti i inicijativa za obuku u gradovima Srbije.

Prateća projektna aktivnost je organizovanje panel diskusije na temu inkluzije lica sa invaliditetom, na kojoj učestvuju stručnjaci iz ove oblasti i osobe kojima je ovo prioritetna tema. Na izložbi su predstavljene fotografije sa tekstom poznatih ličnosti sa invaliditetom iz čitavog sveta, koje to nije sprečilo da postignu izuzetne rezultate u svojim oblastima delovanja.

Učesnici tribine u Novom Sadu bili su:

- Vesna Paušić, master defektolog
- Tamara Mladenović, diplomirani defektolog
- Senka Nenadov, apsolvent Filozofskog fakulteta, filozofija i francuski jezik - cerebralna paraliza
- Zorica Petrović, majka osobe sa invaliditetom

Na tribini se govorilo o inkluziji najpre kroz obrazovanje, društvenu sredinu, ali i zaposlenje osoba sa invaliditetom. Izazovi na kojima treba raditi i danas su bili neizostavna tema, ali ipak, učesnici tribine su afirmativno govorili o unapređenju položaja osoba sa invaliditetom, zabrani diskriminacije, ali i raznim dobrim primerima iz prakse koji podstiču jednakost.

- Gde je prava mera kada govorimo o suštinskim potrebama osoba sa invaliditetom kada mi i danas predstavljamo osobe iz čitavog sveta koje su postigle određene rezultate, ali čini se da su oni degradirani samim tim što je akcenat društva upravo na tome da od ovih osoba to nije očekivano. Dakle, u polaznoj osnovi, mi kao društvo nemamo očekivanja od ovih osoba i polazimo od neke vrste diskriminacije. Potrebno je da radimo na smanjivanju predrasuda i da iz svakog pojedinca izvučemo maksimum. Da razvijamo potencijale svake osobe, ne samo osoba sa invaliditetom, bez razlike, odnosno bez različitih očekivanja - izjavila je Vesna Paušić, master defektolog, koja i sama živi sa posledicama cerebralne paralize.

Tokom trajanja ovog konstruktivnog razgovora pomenuti su i pravi primeri koji daju dobre rezultate, pa je potrebno da mnogo više radimo na promociji i afirmaciji takvih primera, npr. u Beogradu postoji kafić pod nazivom "Zvuci srca" u kom rade osobe sa poteškoćama u razvoju pod sloganom: "Mesto za tebe i mene, mesto za sve nas, mesto gde se srcem stvara i različitost neguje". Potrebno je mnogo više ovakvih radnih mesta, ali i radionica koje će ohrabriti ova lica da imaju svoje mesto u društvenoj zajednici i da su deo sistema.

Upravo zato predstavljamo i sjajnu izložbu sa osobama iz čitavog sveta koje su veoma uspešne u svojim profesijama, uprkos teškoćama sa kojima žive.

Neka od pitanja i tema kojima ćemo se svakako baviti i kroz ostale tribine i radionice jesu jednakosti ili barem negovanju različitosti, jer osobe sa invaliditetom nemaju "posebne potrebe", potrebe su nam svima iste, samo je pristup različit.

Foto: Mladen Sekulić

Pogledajte još