Od feničanske baštine do frankofonog nasleđa: Tunižanka, priča za pamćenje

Povodom Meseca Frankofonije 2019 i u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu, Ambasada Republike Tunis u Beogradu organizovala je predavanje o istoriji Tunižanke pod nazivom "Od feničanske baštine do frankofonog nasleđa: Tunižanka, priča za pamćenje" koje je održala profesorka iz Tunisa Hind Sudani, u Frankofonom centru – u Univerzitetskoj Biblioteci "Svetozar Marković".

Hind Sudani, nosilac doktorata iz oblasti francuskog jezika i književnosti (saradnja između Univerziteta Sorbona Pariz IV i Univerziteta Manuba), predaje francuski jezik, prevođenje i lingvistiku na Univerzitetu Manuba u Tunisu. Član je tuniskog semiotičkog udruženja, a takođe aktivno doprinosi kulturnom i intelektualnom životu Tunisa. U nekoliko navrata je učestvovala u organizaciji kulturnih aktivnosti Međunarodnog Sajma knjiga u Tunisu, bila je zadužena za koordinaciju i prezentaciju susreta frankofonih autora i intelektualaca, i to kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou, s obzirom da je, između ostalog, bila i deo tima zaduženog da 2016. predstavi Tunis na Sajmu knjiga u Ženevi.

Pod uticajem svoje majke Žamile Mežri, pionirke u oblasti komunikacija i kulture, profesorka Hind Sudani je, po prvi put u Srbiji, predstavila razne etape koje su obeležile napredovanje Tunisa na polju emancipacije žene, što je doprinelo tome da grad Tunis bude izabran za Međunarodnu Prestonicu jednakosti među polovima 2019. godine.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Dragan Todorović

Pogledajte još