fbpx

LAGUNA PREDSTAVLJA: "Provalija" - Fernando Valjeho

Foto: Laguna/Promo

"Provalija" Fernanda Valjeha je dvanaesta knjiga iz edicije "Bolero". Valjeho je za ovaj roman 2003. godine dobio nagradu "Romulo Galjegos", jedno od najvećih latinoameričkih književnih priznanja, kojim je trideset godina ranije ovenčan i Gabrijel Garsija Markes za roman "Sto godina samoće".

"Provalija" je poluautobiografsko delo smešteno u piščev rodni grad Medeljin. Brutalna je kritika nasilnog društva u ovom gradu, kolumbijskih političara, pape i katoličanstva. Odiše pesimizmom, ali autor dodaje suptilan crni humor, koji spontano navodi na smeh i dozvoljava uživanje u ovoj surovo iskrenoj priči.

Iako se zarekao da više nikad neće kročiti u svoju domovinu, autor se vraća u izgubljeni raj svog detinjstva, na porodično imanje Santa Anitu u Kolumbiji. Želi da bude uz svog brata, koji živi poslednje dane života, i pomogne mu da ublaži posledice fatalne bolesti. Ovo je apokaliptična slika Kolumbije zahvaćene opštim ludilom. Valjeho hvata čitaoca u burni vrtlog svoje priče, i ne da mu da predahne. On besni protiv svega, ne samo protiv smrti, već protiv života: "Umreti nije tako teško, mala! Teško je i dalje biti ovde." U ovoj ekstravagantnoj i eksplozivnoj prozi smrt je sveprisutna, a odnos prema njoj je naopak. "Pucnjava? Baš fino! Napravite mesta za decu koja se rađaju!", uzvikuje jedan od junaka.

Dinamična pripovest o životu dvojice braće, o srljanju Kolumbije, pa i čitavog sveta, u civilizacijsku propast ne ostavlja čitaoca ravnodušnim. Roman „Provalija“ možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Izvor: Promo
Foto: Promo/Laguna

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.