Dani rumunskog filma u Jugoslovenskoj kinoteci

Dramom "Istočno od Bukurešta" scenariste i reditelja Kornelijua Porumboja u Sali "Makavejev" Jugoslovenske kinoteke, sinoć je svečano otvorena revija "Dani rumunskog filma", koja će predstaviti značajna ostvarenja danas jedne od vodećih i najnagrađivanijih kinematografija u Evropi.

Do 14. aprila publici će se ukazati priliku da vidi izbor od sedam filmova, među kojima su "Kako sam proveo kraj sveta" Katalin Mitulesku, dokumentarac "Šuma" Siniše Dragina, humorni omnibus "Legende zlatnog doba" koje potpisuje vodeći "tim" rumunskih reditelja - Kristijan Munđiju, Hano Hufer, Razvan Markulesku, Konstantin Popesku i Joana Uričaru, "Roba i kinta" Kristija Pujua. Tu su i dve starije produkcije, "Drvoseče" (1982) Joana Karmazana i "Najomiljeniji sin na Zemlji" (1993) Serbana Marinsekua.

Ovaj film je adaptacija čuvenog romana Marina Preda, kontroverznog rumunskog pisca koji je preminuo nedugo posle njegovog objavljivanja tokom komunističkog perioda. Priča prati profesora koji odlazi u zatvor posle lažnih optužbi, čime je ceo njegov život uništen...

Poslednjeg dana manifestacije koja se organizuje u saradnji sa ambasadom Republike Rumunije u Beogradu zakazana je svojevrsna ekskluziva - biće emitovani inserti iz najpoznatijih rumunskih filmova, "sklopljeni" i montirani povodom obeležavanja stogodišnjice rumunske kinematografije.

Ulaz za sve projekcije je besplatan.

Izvor: Novosti
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još