Nešto „koči“ spajanje Agrokora i Delte M

Spajanje maloprodajnih lanaca Agrokora i srpske kompanije Delta je usporeno, rečeno je agenciji Beta u toj hrvatskoj kompaniji.

U Agrokoru nisu želeli da navedu razloge za usporavanje tog procesa kojim je, prema ranijim najavama kompanija, do novembra trebalo da bude završeno spajanje maloprodaje Delte M i Agrokorovog Konzuma. „Kompanije intenzivno sarađuju na zajedničkim projektima. Samo je usporena dinamika procesa spajanja maloprodaja“, naveli su u Agrokoru.

Partnerstvo Delte i Agrokora, prema pisanju medija, dogovorili su krajem avgusta prošle godine vlasnici kompanija Miroslav Mišković i Ivica Todorić, a bila je planirana i zajednička izgradnja
fabrike kafe, vredne 12 miliona evra u Staroj Pazovi. Plan je bio da se udruživanjem oslobodi novac za ulaganje u regionu, preciznije u Bugarskoj, Rumuniji, Albaniji i Ukrajini. 

Međutim, Delta je pre par meseci samostalno kupila trgovinski lanac Tropiko u BiH, a pre desetak dana i bugarski Pikadili, procenjen na 80 miliona evra. Konzum zauzima lidersku poziciju na hrvatskom tržištu sa više od 600 prodajnih objekata, 10.000 zaposlenih i 30 odsto udela na tržištu, a Delta M je lider u Srbiji sa oko 350 objekata, oko 16.000 zaposlenih, a prema podacima za 2006. imala je 11,7 odsto udela na tržištu. Agrokor na srpskom tržištu ima dva mega marketa, dok Delta nije prisutna u Hrvatskoj. Delta M planira u ovoj godini prihod od 1,5 miljarde evra, što je za 44 odsto više nego u 2006, kao i investicije u Srbiji i regionu od oko 400 miliona evra. („Pregled“)

Pogledajte još