Nadam se da će zahtev Srbije biti što pre prosleđen EK

BEOGRAD, 12. septembra 2010. (Beta) – Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izrazila je nadu da će zahtev Srbije za članstvo u EU biti u što skorije vreme prosleđen Evropskoj komisiji.

“To ne znači automatsko davanje statusa kandidata, već početak procesa u kome EK treba da preporuči da li je Srbija zrela da taj status stekne. Tokom ovog procesa i administracija i vlada biće u intenzivnom dijalogu s EU i odvijanje reformi postaće mnogo značajnije, a samim tim i mnogo intenzivnije posmatrano od EU”, ocenila je Delevićeva.

Ona je u intervjuu za nedeljni “Blic” navela da ne misli da je rezolucija Srbije o Kosovu usklađena sa EU u zamenu za bržu evrointegraciju Beograda.

“Pre bih rekla da je dogovor oko rezolucije jedan partnerski i konstruktivan odnos, koji Srbiji pomaže da ostvari svoje ciljeve. Ovim je najzad stvorena partnerska politička klima u kojoj se odluke o napredovanju Srbije donose lakše, doživljavaju prirodnije, a rad koji je Srbija uložila na putu integracija lakše kapitalizuje”, poručila je Delevićeva.

Ona je podsetila da je Srbija iako još nije stekla status kandidata uspela da odradi veliki deo pripremnog posla za povlačenje sredstava iz EU fondova, namenjenih regionalnom razvoju i razvoju ljudskih resursa, kao i da je, jedina u regionu, završila programiranje sredstava za 2011.