FIZIČKI IZGLED NE DEFINIŠE LIČNOST: Da li patite od sindroma iskrivljenog ogledala?

Robovanje fizičkom izgledu može dovesti do opsesije i drugih poremećaja.

Normalno je da dok gledate svoj odraz u ogledalu, primećujete svoje nedostatke. Međutim, kada nam fizički izgled postane opsesija koja ugrožava i zdravlje, vreme je da stavimo prst na čelo i promenimo pogled na sebe.

Živimo u društvu i svetu u kojima naš imidž i fizički izgled definišu našu ličnost. Ni na trenutak ne zastanemo i ne razmislimo o tome da je lepota relativan pojam, već postajemo objekti estetskih normi koje nameću javnost i moda i na taj način svi izgledamo identično, kao da smo stavljeni u jedan kalup.

Sve više ljudi jednostavno robuje svom fizičkom izgledu, što može na kraju da dovede do opsesije i raznih poremećaja ishrane poput anoreksije, bulimije i emotivnog poremećaja kao što je sindrom iskrivljenog ogledala, piše hrvatski "Novi list".

Sindrom iskrivljenog ogledala sastoji se u tome da imamo iskrivljenu sliku o sebi, u negativnom smislu - tražimo i pronalazimo mane i nedostatke koji zapravo ne postoje ili preuveličavamo mane koje imamo.

Radi se o emocionalnom poremećaju koji je vrlo značajan, zbog mogućih posledica koje sa sobom nosi. Često je povezan s poremećajima poput anoreksije i bulimije.

Dakle, radi se o tome da realna slika i ona koju imamo o sebi nisu iste, što rezultira nesigurnošću i nezadovoljstvom vlastitim telom, jer ono ne ispunjava norme koje nam nameće društvo.

Osoba koja pati od ovog sindroma ne može da sagleda stvari objektivno i njena potreba da poboljša svoj izgled odlazi u ekstrem i u velikoj meri zavisi od mišljenja drugih.

Kako se boriti sa ovim sindromom?

Treba biti vrlo oprezan već kod prvih pokazatelja poremećaja, jer on vodi do depresije, sociofobije, a može biti čak i uzrok samoubistva.

Iz svih tih razloga nužna je pravovremena psihološka pomoć. Normalno je da dok gledate svoj odraz u ogledalu, primećujete svoje nedostatke. Takođe je normalno, do određene granice, da mane pokušavate da prikrijete i ublažite i samim tim da poboljšate svoj izgled koliko je to moguće. Ipak, kada nam fizički izgled postane opsesija, pa počnemo da se podvrgavamo brojnim estetskim zahvatima, ugrožavajući na taj način i zdravlje, vreme je da se zabrinemo i promenimo pogled na sebe.

Humor može biti odličan način da prihvatimo sebe onakve kakvi jesmo, i da zavolimo sebe. Niti možemo dostići estetsko savršenstvo, niti za tim realno ima potrebe, jer upravo su ti fizički nedostaci deo našeg šarma.

Ako svaki put kada gledate svoj odraz u ogledalu kažete sebi da ste prelepi, malo po malo doći ćete do toga da i ostali misle da ste takvi.

Pet rečenica koje treba da zapamtite:

1. Najbolji način da budete srećni s nekim jeste da naučite da budete srećni sa samim sobom. Na taj način društvo je stvar izbora, a ne potrebe.

2. Voleti samog sebe znači razumeti da ne morate biti savršeni kako biste bili veličanstveni.

3. Ni u šali ne govorite da nešto ne možete, jer podsvest ne zna za humor.

4. Svih ovih godina kritikovali ste sebe i nije vam išlo u životu. Probajte sada da shvatite i da ohrabrite sebe.

5. Voleti samog sebe znači prihvatiti i hvaliti sebe, biti siguran u vlastite sposobnosti, voleti svoje telo i diviti se vlastitoj lepoti, posebno onoj unutrašnjoj.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još