Darko Vuković: Originalnost maturanata je uvek iznad skupoće i ušminkanosti

Tradicija maturskih tabloa, duža od jednog veka, zadržala se širom Vojvodine i svake godine u maju maju mesecu učenici završne godine srednjih škola i gimnazija sa ponosom pokazuju svoje fotografije i kreativne tabloe u izlozima gradskih prodavnica i lokala.

Od ove godine Color Media Communication i portal nshronika.rs u saradnji sa OPENS-om (Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope) organizuju „Izbor za najlepši maturski tablo Novog Sada“.

Fotografije svih tabloa novosadskih srednjih škola i gimnazija kao i Karlovačke gimnazije sa njihovim lokacijama u gradu objavićemo na Fejsbuk grupiIzbor za najlepši maturski tablo Novog Sada“.

Za najkreativniji maturski tablo glasaće stručni žiri sastavljen od fotografa, grafičkih dizajnera i predstavnika medija kao i sami korisnici društvene mreže Fejsbuk. Ovim povodom razgovarali smo sa Darkom Vukovićem, dizajnerom, članom stručnog žirija.

Modni stil se vremenom znatno promenio, kao i izgled maturskih tabloa, ali sigurno postoji neka odevna kombinacija koja je u svakom trenutnu najbolji mogući izbor za savršenu matursku fotografiju. Koja je to odevna kombinacija?
- Po meni to je svakako umerena elegancija, primerena njihovim godinama. Na otvaranju izložbe “Ispit zrelosti” u Muzeju Vojvodine, rečeno je kako su nekad mladići maturanti dobijali šešir i štap kao dokaz svoje zrelosti, što mi je bilo simpatično. Takođe, nezaobilazni su modni trendovi ali sam uvek za svedenost i jednostavnost kako bi sam portret maturanta bio što uspeliji. A savršena maturska fotografija je ona gde je akcenat na prirodnosti lica, a ne toliko na onome što se nosi.

Šta je u vaše vreme podrazumevala priprema za matursku fotografiju i matursko veče, i koliko se to sve u današnje vreme promenilo?
- U moje vreme više novca se izdvajalo za ispraćaj u vojsku nego za proslavu mature. Matursko veče obično se odigravalo u nekom restoranu, kada su naše drugarice po prvi put obukle haljinu, a mi sako. Danas, koliko primećujem generacije mnogo polažu na skupoću restorana, pažljivo planiranje menija i izbor pića. Svakako smatram za prirodno da se stvari menjaju i da je svakoj osobi proslava maturske večeri nešto najvažnije u životu. Što se tiče naše pripreme za fotografisanje za maturski pano njega zapravo i nije bilo. Jednostavno smo tog dana tako odlučili a budući da nam je sve od potrebnog “pribora” bilo dostupno (fotoaparat, pozadina) sam proces je bio krajnje opušten. Ipak smo bili maturanti likovne škole.

Današnja omladina troši sve više novca na svoj izgled, pa tako i na stajling za matursku fotografiju, a posebno za matursko veče. Da li kreativna, upečatljiva i jedinstvena modna kombinacija mora obavezno biti i skupa ili postoje neki “jeftini” trikovi kako da svaki stajling “ostavi bez daha”?
- Svakako da je originalnost uvek iznad nekakve skupoće i ušminkanosti. Nisam pobornik velikog finansijiskog izdatka na ulepšavanje i hranu, jer će maturantima u sećanju više ostati lepo druženje i trenuci provedeni u školi. Novac nikada neće moći konkurisati mladosti i zabavi, on nije merilo. Po meni izgled poput filmske zvezde ne odslikava realno stanje tog mladog bića te mu (joj) pruža lažnu i sliku o samom sebi. Uvek sam voleo da prepoznam nečiji trud kroz originalnost u oblačenju, pa makar uz pomoć “štapa i kanapa” nego preskupe odevne kombinacije neprimerene tom uzrastu. Budite svoji i drugačiji a ne deo mase.

Kada danas pogledate Vašu matursku fotografiju i tablo Vaše generacije, šta prvo pomislite (da li vam se dopadaju)?
- Svakako se u izradu panoa ulaže dosta kreativnosti i ideja kako bi baš određeni pano bio najzapaženiji. Tako smo i mi tada, maturanti likovne škole „Bogdan Šuput“ hteli da po svaku cenu budemo drugačiji i specifičniji. Budući da smo u školi dosta učili o sito štampi i plakatu, uradili smo pano kao plakat koristeći samo dve boje. Odštampali smo 100 primeraka svog “tabloplakata” i lepili ga svuda po gradu, tako da su ga prolaznici svakako uočili. Kako smo tada svi bili uglavnom pankeri, naša „lepota“ na panou bila je od sekundarnog značaja. 🙂

Pet prvoplasiranih tabloa po oceni žirija dobiće ocene od 1 do 5. Isto tako, pet prvoplasiranih tabloa po oceni korisnika društvene mreže Fejsbuk – dobiće ocene od jedan do pet.
Pet razreda sa najvećim ukupnim brojem bodova dobijaju vredne nagrade:
1. mesto - Jednodnevna ekskurzija u Viminacijum i Avantura park https://viminaciumadventure.com/ + ulaznice za „Novosadski Oktoberfest“ 18. i 19. oktobra (po dve dvodnevne propusnice za svakog učenika)
2. mesto - Jednodnevna ekskurzija u Viminacijum i Avantura park https://viminaciumadventure.com/
3. mesto - Ulaznice za „Novosadski Oktoberfest“ 18. i 19. oktobra (po dve dvodnevne propusnice za svakog učenika)
4. mesto - Ulaznice za bioskop „Arena Cineplex“ (po dve ulaznice za svakog učenika)
5. mesto - Dva pića po izboru na otvaranju „Štrand Summer Festu“ za svakog učenika.

Proglašenje pobednika održaće se na otvaranju „Štrand Summer Festa“ na novosadskoj plaži Štrand u subotu 29. juna 2019. godine u 20.00 časova.

Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još