VREDNO MILIONE EVRA: Putin traži blago iz muzeja u Zagrebu

Ruske diplomate u Zagrebu pripremaju se za prvu službenu posetu predsednika Rusije Vladimira Putina Hrvatskoj, do koje bi, kako je nedavno najavio ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov u intervjuu za Tas, moglo doći već sledeće godine.

Kako navodi hrvatski Ekspres, Putin, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i hrvatski premijer Andrej Plenković prilikom susreta će, izvesno je, razgovarati o nizu važnih tema: gasovodu, „Agrokoru“, ruskim ulaganjima u hrvatske kompanije, hotele, trgovinskoj razmeni, ukrajinskom pitanju.

Kako navodi hrvatski portal, već sad se na stolu našlo i pitanje slika ruskog umetnika Nikolasa Reriha, rođenog pod imenom Nikolaj Konstantinovič Rerih, tačnije, pitanje povratka deset njegovih vrednih slika koje se više od 85 godina nalaze u Modernoj galeriji u Zagrebu.

Ambasador Azimov pokrenuo je pitanje predaje tih slika Rusiji, zemlji iz koje je Rerih otišao još davne 1917, u vreme Oktobarske revolucije, i u koju se nikad nije vratio.

Iako su slike dobro zbrinute u Modernoj galeriji, rekao je Azimov, Rusija ih traži jer će tamo biti "više potražnje za njima".

Pre povratka dela ovog umetnika, potrebno je utvrditi pitanje vlasništva, pa je zato ruska ambasada počela razgovore s Ministarstvom kulture RH, preneo je hrvatski Ekspres.

Primopredaja slika između Jugoslavenske akademije nauke i umetnosti i osnivača Moderne galerije, Hrvatskog društva umetnosti "Štrosmajer", izvršena je 1934, o čemu postoji zapisnik.

U skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, nije dozvoljen njihov trajni, vremenski neograničen izvoz i iznošenje iz Republike Hrvatske", stoji u dopisu koji su Ekspresu poslali iz Ministarstva. Rekli bismo kako je to kratki "njet" ruskim zahtevima, navodi Ekspres.

Izvor: Tanjug.rs/RTS.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još