CSR Srbija 2019: Milana Petrović - Polazak u školu je pravo vreme da se postave temelji zdravim životnim navikama

Color Media Communications već petu godinu zaredom organizovala je konferenciju posvećenu društveno odgovornom poslovanju - "CSR Srbija 2019 – Pioniri društvene odgovornosti", na kojoj su se ove godine predstavili lideri globalne održivosti u svetu kod nas.

Teme konferencije bile su kompanije su posvećene ispunjavanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, ekonomsko osnaživanje žena, a od članica Nacionalne asocijacije saznali smo kako doći do čistije Srbije.

Ovim povodom, sa nama je razgovarala Milana Petrović, Menadžer za javne i korporativne poslove kompanije Knjaz Miloš, koja je na konferenciji predstavila projekat "Pokrenimo našu decu"?

Predstavite nam program "Pokrenimo našu decu"? Kada ste krenuli u njegovu realizaciju i kako je tekao razvojni put programa?

- Programom „Pokrenimo našu decu“ u sve osnovne škole u Srbiji uvodi se dodatna svakodnevna petnaestominutna fizička aktivnost za učenike od 1. do 4. razreda. Osnovni cilj projekta jeste promocija zdravlja i fizičke aktivnosti, a u cilju prevencije i korekcije deformiteta izazvanih neaktivnim i sedentarim načinom života kod dece navedenog uzrasta. Na alarmantnost situacije i potrebu za delovanjem ukazali su i poražavajući statistički podaci koji govore da je 70% naše dece fizički nedovoljno aktivno, da je svako četvrto dete gojazno, a svako peto ima loše držanje tela. U rešavanju ovog kompleksnog problema hitno je bilo potrebno sistemsko i multidisciplinarno rešenje, zbog čega je brend Aqua Viva, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Srpskim savezom profesora i nastavnika fizičkog vaspitanja i sporta pokrenuo ovaj nacionalni program.
- Projekat je zvanično implementiran u škole u februaru 2017. godine, kada smo za sve učitelje i đake pripremili i distribuirali 19.200 postera i isti broj Vodiča za vežbanje, u kojima je detaljno opisano pravilno sprovođenje svakog modela vežbi koje predlažemo. Organizovali smo obuke koje su pohađali učitelji-predstavnici gotovo svih osnovnih škola u Srbiji. Napravili smo i sajt posvećen ovom projektu, a snimili smo i video tutorijale sa smernicama za vežbanje, kako bi se i u školama sa lošijom infrastrukturom osigurala pravilnost izvođenja vežbi. Osim toga, jakom medijskom kampanjom podigli smo svest o aktuelnoj situaciji i pozvali decu, učitelje i roditelje da se uključe i zajedno sa nama podrže aktivan školski dan. Kao podsticaj vežbanju, organizujemo svake godine i veliki konkurs za sve učitelje i đake, sa pozivom da pošalju fotografije i video materijale kojima ilustruju svoje rutine i posvećenost vežbanju. Sadržajnim setom rekvizita za fizičku aktivnost nagrađujemo svake godine po 36 odeljenja. Dodatno, tri najbolja odeljenja, koja na najkreativniji način prikažu da su aktivna svakog dana, osvajaju i sedmodnevnu, dvodnevnu ili jednodnevnu rekreativnu nastavu, a njihovi učitelji i vaučere za sopstvena putovanja.

Zašto ste svoju pažnju usmerili na najmlađe?

- Polazak u školu pravo je vreme da se postave temelji zdravim navikama koje su važne za ceo život. S druge strane, deca se tada suočavaju sa promenom u načinu života, kada im je, smatramo, dodatno potrebno ohrabrenje i podsticaj da budu aktivni, razvijaju timski duh, druže se i igraju. Poznati su i dokazani benefiti aktivnog životnog stila: deca koja redovno vežbaju imaju manje fizioloških i kardiovaskularnih problema, postižu bolji uspeh u školi, socijalno su inteligentnija i više timski orijentisana. Sa željom da doprinesemo zdravlju i dobrobiti budućih generacija, opredelili smo se za rad sa decom.

Kako ste zadovoljni rezultatima ovog programa?

- Veoma smo zadovoljni što je program „Pokrenimo našu decu“ postao deo obrazovnog sistema i školskog života u našoj zemlji. U učionicama i školskim dvorištima, ustaljene su aktivnosti poput „Vesele stolice“, „Muzičke gimnastike“, „Zdravih stopalaca“, „Razigrane klupe“... Takođe, pokazalo se da redovna fizička aktivnost, osim što povoljno utiče na dobru formu i zdravlje, učionice ispunjava smehom, gradi drugarstvo i pomaže da se lakše uči, što su za nas najvažniji rezultati. O kvalitetu programa govore i brojne nagrade, među kojima su Svetosavska nagrada za doprinos razvoju vaspitne funkcije škole i očuvanje zdravlja dece i dva globalna priznanja na svetskom kongresu industrije voda u Barseloni. Osim za najbolju društveno odgovornu inicijativu, u konkurenciji sa više od 100 kompanija iz 23 zemlje, nagrađeni smo i posebnim, zlatnim priznanjem, koje je ovom prilikom specijalno ustanovljeno, kako bi se izrazila pohvala i podrška ovoj važnoj društveno odgovornoj kampanji.

Imate li u planu još neki projekat koji će biti usmeren na obrazovanje i decu?

- Brend Aqua Viva nastavlja da razvija program „Pokrenimo našu decu“ i da u škole uvodi nove modele vežbi. Ujedno, velikom nacionalnom kampanjom, pozivamo i roditelje da vežbe iz programa praktikuju sa decom kod kuće, kako bismo svi zajedno i sa najboljim izgledima za uspeh podržali izgradnju zdravih navika i stilova života naše dece.

Konferenciju "CSR Srbija 2019 – Pioniri društvene odgovornosti" su otvorili Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Robert Čoban presednik Color Press Group i Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine. Kako je bilo na konferenciji pogledajte OVDE.

Konferencija "CSR Srbija 2019 – Pioniri društvene odgovornosti" održava se uz podršku kompanija: Vojvođanska banka, Delta Holding, Aqua Viva, Telenor fondacija, Sigma Kula - Hlorogen. GSK i AMS Osiguranje.

Pogledajte još