CSR Srbija 2019: Ministar Goran Trivan otvorio konferenciju posvećenu društveno odgovornom poslovanju

Color Media Communications već petu godinu zaredom organizuje konferenciju posvećenu društveno odgovornom poslovanju - CSR Srbija 2019 – Pioniri društvene odgovornosti.

Na ovogodišnjoj konferenciji predstavili su se lideri globalne održivosti u svetu i kod nas. Govorili su o implementaciji cirkularne ekonomije, zašto je ona važna za Srbiju, koji su njeni benefiti. Osim unapređenja ekonomije i mogućnosti stvaranja novih radnih mesta, koncept cirkularne ekonomije je neminovan, jer je ugrađen u evropske propise. Procene su da se uvođenjem cirkularne ekonomije u Srbiji mogu otvoriti nova radna mesta i povećati konkurentnost domaće privrede, naročito u sektoru reciklaže.

Broj kompanija u Srbiji koje integrišu CSR principe u strategiju poslovanja i razvijaju strateške CSR programe iz godine u godinu je sve veći. Teme konferencije bile su kompanije su posvećene ispunjavanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, ekonomsko osnaživanje žena, a od članica Nacionalne asocijacije saznali smo kako doći do čistije Srbije.

Konferenciju su otvorili Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Robert Čoban presednik Color Press Group i Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine.

Brankica Janković je uputila reči podrške društveno-odgovornom delovanju kompanije CPG i istakla da biznis i ljudska prava nisu na različitim već na istim stranama. Prisutnima je predstavila akciju sa mladim isterivačima diskriminacije u kojoj učestvuju srednjoškolci širom Srbije putem panela i edukacija na najvažnije društvene teme.

- Mi smo pre nekoliko godina organizovali panel sa mladim isterivačima diskriminacije u kojima su srednjoškolci širom Srbije isterivali ovu ideju. Dobro je kada upravo oni govore o izazovima klimatskih promena i očuvanju životne sredine jer ćemo je upravo njima ostaviti u nasleđe. Posebno je važno što su se mladi uključili u ovu akciju i time razbili predrasudu da su oni manje zainteresovani za budućnost planete” - izjavila je Janković.

Ministar Goran Trivan je govorio o zelenoj ekonomiji. Istakao je značaj razvijanja ekološke svesti u svakom pojedincu - svest da planetu nasleđujemo od prethodnih generacija i da je ostavljamo budućim generacijama.

- Juče je umro poslednji primerak indonežanskog nosoroga. Od osam miliona životinjskih vrsta na planeti čak milion je u izumiranju! Planeta na kojoj živimo se nalazi u velikoj opasnosti a glavni problem leži u ljudskoj pohlepi i težnji korporacija za profitom! Zato je važno da vidimo ovakve primere, kompanije koje posluju na principima održivog razvoja!- rekao je Trivan.

Konfrenciju su podržale kompanije: Vojvođanska banka, Delta Holding, Unicef Srbija, Telenor fondacija, Aqua Viva, Sigma Kula – Hlorogen, GSK, AMS Osiguranje.

PANEL BR. 1

Lideri društvene odgovornosti: Izazovi za 3. deceniju 21. veka

Moderator: Dušan Stojković, Hemofarm

Učesnici: 
Milica Babić, Vojvođanska banka
Tijana Koprivica, Delta holding
Tanja Skaza, Plastika Skaza, Slovenija
Jovana Tufegdžić, Coca-Cola HBC Srbija

Učesnici prvog panela živo su diskutovali i pokušali da odgovore na neka od ključnih pitanja društveno-odgovornog poslovanja, kao što su - Šta možemo kao društvo, a šta kao pojedinac da uradimo kako bismo bili društveno odgovorniji? Koji su to društveno-odgovorni koraci koje mora preduzeti svaka kompanija za svoje zaposlene i životnu sredinu? Kako zaposleni reaguju na poslovno sredinu uređenu na ovaj način? Koliko učestvujemo u akcijama kao što su sadnja drveća, razvrstavanje otpada, reciklaža...? Kako na najbolji način da učimo našu decu ekološkom načinu života?

Case Study 1

Aqua Viva je predstavila  program "Pokrenimo našu decu" 

Mr Goran Petrović, profesor fizičkog vaspitanja i koautor "Aqua Viva" društveno odgovornog programa ”Pokrenimo našu decu” i Milana Petrović, Menadžer za javne i korporativne poslove kompanije "Knjaz Miloš", predstavili su zajedničku i svima dobro poznatu akciju "Pokrenimo našu decu" namenjenoj mališanima širom Srbije. Ova akcija pokrenuta je uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa Srpskim savezom profesora fizičkog vaspitanja i sporta, sa ciljem poboljšanja zdravlja naših đaka u vidu uvođenja dodatnih 15 minuta svakodnevne fizičke aktivnosti u osnovne škole u Srbiji. Cilj programa je prevencija lošeg držanja, gojaznosti i neaktivnosti kod učenika.

Case Study 2


Podrška kompanija razvoju ruralnih područja.
Primer: projekat “Naše Selo” kompanije Delta Holding

Tijana Koprivica, Chief Business Sustainability Officer, Delta Holding predstavila je program "Naše selo" koji obuhvata izradu plana razvoja poljoprivredne proizvodnje na selu vidu: izrade pojedinačnih planova razvoja svakog domaćinstva (izrada plana edukacija, biznis plana, plana finansiranja), organizacije stručnih predavanja i praktične obuke, ali i studijskih putovanja, kao i predavanja koja su od opšteg značaja (o udruživanju, subvencionicanju, apliciranju za projekte), te praćenja poštovanja procedura i standarda rada, izrada plana plasmana proizvoda/kooperacija, unapređenja kvaliteta društvenog života stanovnika sela, obnove objekata od značaja, organizacije kreativnih radionica za meštane, žene, decu i mlade, kao i raznih seoskih proslava.

Case Study 3 

Zajedno za bolje zdravlje (GSK-Unicef partnerstvo)   

powered by

Na trećem po redu Case Study predavanju, Sanja Panjesković, GSK (GlaxoSmithKline), menadžer za korporativne komunikacije i Vesna Savić Đukić, iz Unicefa predstavile su program koji ima za cilj da se poboljša život romske dece na teritoriji Srbije, jer i dalje, uprkos sveukupnom napretku u sistemskim reformama, postoji veliki broj dece koja se suočavaju sa neprestanom diskriminacijom i imaju manje šanse da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu i dobiju adekvatnu podršku za pravilan rast i razvoj.  U okviru programa, generisani su podaci o kritičnim zdravstvenim i razvojnim izazovima kod romske dece kroz istraživanja o imunizaciji i o ishrani, razvijeni i implementirani su komunikacijski paketi za trening radnika prve linije sa romskim porodicama, priručnik za radionice za majke i pružaoce nege u romskim porodicama i uputstva za građenje kapaciteta za lokalne međusektorske timove za rani razvoj romske dece.

Bezbednost dece u Srbiji – predstavljenje delatnosti fondacije “Tijana Jurić” 

Igor Jurić, predsednik Fondacije “Tijana Jurić”

Potresna prezentacija Igora Jurića ganula je sve prisutne.

Igor je podelio sa publikom tragičnu priču o ubistvu njegove ćerke koja ga je motivisala da pokrene Fondaciju “Tijana Jurić”. Igor je pozvao roditelje i decu da uvek budu na oprezu gde god da se nalaze. Uputio je emotivnu i empatičnu poruku roditeljima da zapravo nije važno kakav će zivot finansijski pružiti svojoj deci već je dragoceno vreme provedeno sa njima.

Konferencija “CSR Srbija 2019 – Pioniri društvene odgovornosti” održava se uz podršku kompanija: Vojvođanska banka, Delta Holding, Aqua Viva, Telenor fondacija, Sigma Kula – Hlorogen. GSK i AMS Osiguranje.

PANEL BR.2

"IZAZOVI" I IZAZOVI ORGANIZOVANOG DOBROČINSTVA: Mesto humanitarnih fondacija u digitalnom dobu

Moderator: Vanja Kovačev

Učesnici: 
Milica Begenišić, Telenor fondacija
Dragan Srećković, direktor razvoja i politika Trag fondacije
Maja Kremić, fondacija Novak Đoković
Ana Koeshall, Divac fondacija
Miloš Janković, Catalyst Balkans

Učesnici drugog panela razgovarali su o filantropiji u modernom društvu i zaključili da se stavovi građana o filantropiji ipak menjaju, i to na bolje. Zanimljivo je da u 2018. godini 53% građana veruje da svojom donacijom, ma koliko ona mala bila pojedinačno, zajedno sa donacijama drugih može da doprinese nekom opštem dobru. Takav stav je u 2012. godini imalo manje ljudi, samo 44%.

Zanimljivo je i da isti broj građana 2012. i 2018. godine smatra da je glavna motivacija kompanija da učestvuju u filantropskim aktivnostima da bi stvorile bolju sliku o sebi među potrošačima, kako bi posledično povećali profit (36% deli takvo mišljenje). Međutim, u odnosu na 2012. raste broj onih koji smatraju da glavna motivacija leži u želji da se pomogne onima kojima je to najpotrebnije (8% u 2012, a 12% u 2018.). Učesnici su pozvali prisutne u publici da se pridruže volontiranju u humantiranim fondacijama.

CASE STUDY 4

Čista voda znači “život”- bezbedan, ekološki i održivi sistem za automatsku dezinfekciju vode  

Aleksandar Kolićrukovodilac sektora logistike i planiranja i marketing manadžer SIGMA d.o.o.

Kompanija "Sigma" iz Kule razvila je i patentirala tehnologiju za dezinfekciju pijaće vode, koja ispunjava sve potrebne zahteve. Stručnjaci "Sigme" prikazali su na skupu u PKS svoja dva postrojenja - Hlorogen i Oksihlorogen, koja koriste nov i potpuno bezbedan način dezinfikovanja vode za ljudsku upotrebu. Aleksandar Kulić predstavio je njihov projekat u odličnoj prezentaciji koja je zainteresovala publiku, te je ovo bio jedan od najinteraktivnijih panela.

PANEL BR 3


Implementacija koncepta cirkularne ekonomije – integracija ekonomije i sistema upravljanja otpadom

Moderator: Olivera Stefanović-Stanković, Proglas

Učesnici:
Siniša Mitrović, Privredna komora Srbije
Maja Krunić-Lazić, Agencija za zaštitu životne sredine
prof. dr Tatjana Dragičević Radičević, MEF fakultet
Radmila Šerović, načelnik Odeljenja za upravljanje otpadom i otpadnim vodama

U evolutivnom razvoju društva čovek se otuđio od prirode i samo uzimao od nje, ali ne i vraćao. A kako je čovek deo prirode, nužno je da se i njegova aktivnost prilagodi osnovnim zakonima prirode u smislu kruženja materije. Na tome je baziran koncept kružne ekonomije, koji podržava princip regenerativnosti materijala, procesa, duži vek trajanja proizvoda kroz različite procese njihovu ponovnu i dalju upotrebu, recikliranje i svođenje otpada na najmanju moguću meru. Učesnici panela složili su se da je najbolje rešenje stav #mislilokalnodelujglobalno. Promena kreće od pojedinca, te je reciklaža i štednja prirodnih resursa prvi korak ka globalnoj promeni.

Jelena Milašinović predstavila je projekat Beogradske filharmonije "Filharmonijski koncerti za bebe" 

PANEL BR 4 

Kako do čistije Srbije
Panel članica Nacionalne asocijacije čistoće Srbije - ASWA

Moderator: Goran Čabradi, Zelena stranka

Učesnici: 
Gordana Perović, GP’s EKO
Mihail Mateski, GreenTech
Sonja Popović, javno komunalno preduzeća “Mediana” Niš
Suzana Obradović, Udruženje reciklera Srbije

Od članica Nacionalne asocijacije saznali smo kako doći do čistije Srbije - kako regulisati otpad u zemlji, reciklirati, koje su osnovne prepreke, a koja su rešenja u kreiranju zdrave i čiste životne sredine. Koliko učestvuje država u rešavanju problema, a koliko pojedinac. Panelom “Kako do cistije Srbije” završena je konferencija CSR 2019.

Vidimo se i naredne godine! 

Pogledajte još