SPEKTAR EMOCIJA I STANJA: Mnogo je razloga za suze posle seksa

Ako ste ikad plakali posle seksa, znajte da je to normalno i da niste sami. To mogu biti suze sreće, olakšanja, ali i malo melanholije. Suze tokom ili nakon seksa takođe mogu biti čisto fizička reakcija.

Medicinski izraz za plakanje posle seksa je postkoitalna disforija (PCD). PCD ne mora nužno uključivati ​​orgazam. Može se dogoditi svakom, bez obzira na pol ili seksualnu orijentaciju.

Istraživanja o ovoj temi su ograničena pa je teško reći koliko ljudi to doživljava. U istraživanju iz 2015. godine ispitano je 230 heteroseksualnih žena i utvrđeno da PCD preovladava.

Koristeći anonimni upitnik za istraživanje 2018. godine, istraživači su otkrili da je od 1.208 muškaraca 41 posto njih iskusilo PCD, dok je njih četiri posto reklo da je to uobičajena stvar kod njih.

A ovo su najčešći razlozi zbog kojih žene, ali i muškarci plaču nakon seksa:

Sreća

Postoji niz emocija koje izazivaju plač i nisu sve tako loše. Verovatno ste i sami iskusili ili svedočili "suzama radosti" na venčanju ili rođenju deteta. Potpuno ista stvar vam se može desiti tokom ili nakon seksa. Možda zbog toga što ste zaljubljeni ili ste upravo imali najbolji seks. Pogotovo ako dugo pre toga niste imali seks, tada ta osećanja mogu biti još intenzivnija.

Maštanje

Ukoliko ste tokom seksa igrali neku ulogu ili maštali, ovakvi scenariji mogu povećati napetost i stvoriti emocionalni rolerkoster. Suze mogu da znače da ste jednostavno preuzbuđeni.

Odgovor tela

Ukoliko ste doživeli najduži orgazam u svom životu ili imali prvo iskustvo s višestrukim orgazmima, ovaj intenzivni fizički seksualni užitak definitivno vas može preplaviti emocijama i uopšte nije iznenađujuće što ćete plakati. Isto tako, možete se rasplakati kada očekujete previše, a ne dobijete završetak koji ste želeli.

Biološki odgovor

Neke procene upućuju na to da je od 32 do 46 posto žena iskusilo PCD. Međutim, nema mnogo istraživanja koja bi utvrdila zbog čega je to tako. To može biti zbog hormonskih promena koje se događaju tokom seksa, koje mogu dovesti do intenzivnih emocija.

Bol

Postoji mnogo razloga zbog kojih možete osetiti bol tokom seksa. Bolan odnos se naziva dispareunia i podrazumeva bol tokom ili nakon odnosa zbog iritacije genitalija, vaginalnih infekcija, kožnih oboljenja u blizini genitalija i suvoće vagine. Fizički bol povezan sa seksom može se lečiti pa se konsultujte sa svojim lekarom.

Anksioznost

Plakanje je prirodna reakcija na stres, strah i teskobu. Kada se uopšteno osećate teskobno, teško je sve to ostaviti po strani da biste imali polni odnos. Možda se vaše telo pokreće, ali um vam može biti negde drugde. Zbog toga možete zaplakati posle seksa.

Sramota ili krivica

Mnogo je razloga zbog kojih osećate sramotu ili krivicu nakon seksa. Možda vam je neko nekada rekao da ste loši u seksu pa zbog toga osećate sramotu ili vam se jednostavno ne sviđaju igrice tokom seksa.

Depresija

Ako često plačete, to može biti znak depresije ili drugog mentalnog zdravstvenog stanja koje treba da rešite.

Zbunjenost

Zbunjenost nakon seksa nije toliko neobična. Možda ste mislili da će stvari ići na jedan način, ali su skrenule u drugom smeru. Rekli ste da vam se nešto ne sviđa, ali ste ipak to uradili, mislili ste da uživate, ali ste nezadovoljni ili uznemireni. Nerešena pitanja i emocionalna zbunjenost u vezi mogu uticati i na vaš seksualni život. Možda vi i vaš partner jednostavno imate različite ideje o tome kakav je vaš odnos i šta on oseća prema vama. Seks ne mora uvek biti sjajan pa su ponekad oba partnera zbunjena i razočarana.

Traume i zlostavljanje

Ako ste preživeli seksualni napad, određeni pokreti ili položaji mogu izazvati bolna sećanja.

Kako rešiti problem

Za fizički bol ili nelagodu neposredno pre, tokom ili posle seksa posetite lekara. Mnogi uzroci ove vrste bola mogu da se leče. Ukoliko vaše plakanje nema veze sa fizičkim bolom, razmislite zbog čega uopšte plačete. Ako je vaš odgovor - zbog toga što ste ludo zaljubljeni i volite, nemojte brinuti.

Međutim, ako vaš odgovor upućuje na emocionalne probleme u vezi ili u spavaćoj sobi, pokušajte sledeće:

Dajte sebi vremena. Istražite svoja osećanja. Razgovarajte s partnerom. Razgovorom možete raščistiti stvari i poboljšati vaš seksualni život. Razgovarajte i o seksu, svojim željama i kritikama, to može biti neprijatno, ali vredi uraditi.

Ukoliko vaš partner plače nakon seksa, pitajte ga šta nije u redu. Poštujte želje partnera i dajte im prostora.

Izvor: Klix.ba
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još