Ispovesti: Sećanje na Ivana Hajtla i Štampariju "Talija"

Ispred panoa izložbe "Jedna kuća, dve pozorišne priče: Ivan Hajtl i Štamparija 'Talija'" danas je organizovano snimanje za potrebe video zapisa "Ispovesti: Hajtl i Talija".

Ovom prilikom svoja sećanja u vezi sa Hajtlom i štamparijom "Talija" sa prisutnima su podelile ćerke Ivana Hajtla, glumica Sonja Josić, koja je sa njim sarađivala kao tada mlada glumica Srpskog narodnog pozorišta, kao i Branka Bežanov, potpredsednica Skupštine grada na čiju inicijativu je prolaz preko puta kuće u Zmaj Jovinoj u kojoj je Hajtl nekada živeo, dobio upravo njegovo ime.

 - Ivan Hajtl bio je najautentičniji glumac za sve uloge sa ove naše ravnice. Bio je divan otac svojoj deci, savršen muž svojoj Mari i veliki glumac - rekla je Sonja Josić.

Najstarija ćerka Paula ispričala je kako je upravo u štampariji "Talija " upoznala ljubav svog života, sada pokojnog supruga.

Ćerka Ruška podelila je sa nama anegdotu kada je brat u sred noći ustajao da jede hleb i otac Ivan videvši to mu je objasnio da noću hleb spava i da će jesti ujutru kada i hleb bude budan.

Ćerke Jelena i Julija, takođe su podelile zanimljive priče svog detinjstva.

- Otac nikada nije dozvoljavao da se mi, braća i sestre svađamo i da međusobno ne razgovaramo - izjavila je najmlađa ćerka.

Uličnu izložbu plakata iz bogate istorije SNP-a kao i fotografija slavnog glumca Ivana Hajtla: "Jedna kuća, dve pozorišne priče: Ivan Hajtl i Štamparija 'Talija'" organizovali su Srpsko narodno pozorište, deca i unuci Ivana Hajtla, Color Media Communications i Sterijino pozorjeu, u okviru programa 64. Sterijinog pozorja uz podršku Sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine.

Za izradu reprinta korišćeni su originalni pozorišni plakati i fotografije iz Arhiva Srpskog narodnog pozorišta.

Pogledajte još