NAUČNICI TVRDE: Poliglote su mentalno fleksibilnije

Osobe sa znanjem dva i više jezika uspešnije su u raspoznavanju bitnih od nebitnih informacija, kao i određivanju prioriteta kod obavljanja nekoliko poslova istovremeno, u odnosu na one koji koriste samo maternji jezik. Poznavanje više jezika unapređuje mentalnu fleksibilnost, verbalne sposobnosti, stvaranje pojmova i opšte rezonovanje, tvrde stručnjaci sa državnog Univerziteta u Pensilvaniji na osnovu obavljenih istraživanja.

- Ranije se verovalo da dvojezičnost i višejezičnost stvaraju zbrku, naročito su kod dece, a danas znamo da je to prednost. U tome nam pomogli magnetna rezonanca i elektroencefalogram, uz pomoć kojih posmatrano kako mozak radi dok koristi dva jezika - istakla je profesor dr Džudit Krol, rukovodilac istraživačkog tima.

Istovremeno, uz pomoć određenog aparata za praćenje pokreta očima utvrđeno je da osobe sa znanjem dva jezika brže čitaju od onih koji govore jedan jezik. Dr Krol smatra da ovi znalci imaju razvijenije mentalne sposobnosti, zahvaljujući "žongliranju" rečima. Povećane sposobnosti otkrivene su kod osoba u svim starosnim grupama koje su znale dva jezika, počevši od dece koja rastu kao dvojezična do onih koji drugi jezik uče kasnije. Takođe se pokazalo i da znanje dva jezika štiti od Alchajmerove bolesti i demencije.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još