GRADOVI DUHOVA: Šta kriju nekada idilična naselja i zašto su napuštena?

Ako ste mislili da gradovi duhova postoje samo na filmu, iznenadićete se kada saznate da postoji daleko više napuštenih naselja nego što ste mogli da pretpostavite.

U njima vlada jeziva tišina. Iako su nekada vrveli od života, sada više liče na usnule vremenske kapsule. Ili su u potpunosti napušteni ili vidno slabo naseljeni.

Ako tražite nezaboravnu avanturu i želite da fotografišete zapanjujuće prizore, možda je tura kroz ovu urbanu pustoš pravi izazov za vas.

Varoša, Kipar

Ovaj grad duhova su u prošlosti posećivala velika imena, poput Elizabet Tejlor, Ričarda Bartona i Brižit Bardo. Danas je ova četvrt grada Famaguste u potpunosti napuštena. Ranih 1970-ih je Varoša bila popularno letovalište, a onda se 1974. dogodila invazija turske vojske na Kipar. Zbog okršaja između turskih i grčkih trupa, lokalno stanovništvo je napustilo svoje domove.

Nikada se nisu vratili, a četvrt je danas ograđena žičanom ogradom. Samo vojsci i osoblju Ujedinjenih nacija je dopušten pristup. Ako posetite Famagustu, primetićete zgrade Varoše obrasle i prostrane, napuštene plaže.

Rubi, Arizona (SAD)

Mali deo Divljeg zapada. Ovaj gradić je prvobitno izgrađen pored jednog rudnika gde su se, između ostalog, kopali zlato, srebro i bakar. Dobio je službeni status grada 1910. nakon što je tamo otvorena pošta. Bio je mesto brojnih jezivih ubistava koja su se odigrala pre jednog veka. Rudnici su danas napušteni i dom su koloniji šišmiša. Sam gradić je službeno napušten 1940. Ono što je ostalo od njega sada se nalazi na privatnom posedu. Otvoren je za javnost, ali se ulaz plaća.

Krako, Italija

Nalazi se na samom jugu zemlje. Star je skoro jedan milenijum. Predstavlja vremeplov kroz istoriju, a poslednji stanovnici su iseljeni 1963. zbog sopstvene sigurnosti. Zbog svoje autentičnosti je korišćen kao lokacija za snimanje nekoliko filmova. Uprkos tome što je napušten, jedna je od popularnih turističkih destinacija u Italiji i pod zaštitom je UNESKA od 2010.

Tijandučeng, Kina

Izgrađen je kao replika francuske prestonice. Obiluje luksuznim domovima, a ima i sopstveni Ajfelov toranj visok skoro 92 metra. Prema poslednjim navodima, broj stanovnika je počeo da raste, tako da nije napušten, ali kada je završen 2007. od planiranih 10.000 stanovnika, nije imao ni približno toliko, dajući utisak pustog grada. Ovaj dalekoistočni Pariz svakako je neobičan i jedinstven prizor.

Hašima, Japan

Ovo napušteno ostrvo je nekada bio dom porodicama radnika podmorskog rudnika uglja. Hašima se vrlo brzo vinula u oblake svojim neboderima, pa je u jednom trenutku imala više od 5.000 stanovnika i bila je opremljena bioskopom, javnim bazenom i svim ostalim bitnim ustanovama jednog užurbanog gradića. Kada je rudnik zatvoren 1974. godine, stanovništvo je počelo da se smanjuje. Danas je ovo ostrvce prazno. Samo deo je dostupan posetiocima i pripada UNESKOVOJ svetskoj kulturnoj baštini.

Pripjat, Ukrajina

Možda i najpoznatiji napušteni grad na svetu. Ovekovečen je već toliko puta u filmovima i knjigama, a mnogima je svež u sećanju i zbog serije koja je prikazivana na HBO prošle godine. Utemeljen je 1970. kako bi skućio zaposlene u nuklearnom postrojenju Černobilj. U njemu se nalazilo više od 13.000 stanova, dok je tamošnje škole pohađalo oko 5.000 dece.

A onda je 26. aprila 1986. eksplodirao jedan od nuklearnih reaktora postrojenja i celo stanovništvo je evakuisano. Kako bi im pronašli novi dom, za njih je izgrađen gradić Slavutič, koji se nalazi 45 kilometara od napuštenog Pripjata. Skoro 35 godina je prošlo od nuklearne katastrofe. Preko černobiljske elektrane je od tada sazidan betonski sarkofag, nivo radijacije je znatno pao, pa je Pripjat danas sve popularnija turistička atrakcija, ali samo za hrabre.

Izvor: B92/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još