Revija Marijane Mateus

Etnografski muzej verovatno nikad nije imao više gostiju u jednom danu nego u ponedeljak uveče, kad je održana revija Marijane Mateus. Ona je, uprkos poznatim zvanicama i provokativnim modelima, bila zvezda večeri.

Delimično zatvorena Vasina ulica i gužva ispred Etnografskog muzeja bili su znak da se tu nešto veliko događa... Na dugom crnom tepihu uživalo se u svečanom koktelu. Glavni utisak su televizijske kamere, blicevi, svečana odela i visoke potpetice.

Marijana je htela da svojom kolekcijom prijatno iznenadi sve i u tome je uspela. Ono što smo videli jesu svečane haljine, jednostavni ogrtači, mantili i mini suknje. Dominirale su klasične boje – crna, bež, i siva, i obeležje večeri - čipka. Manekenke su nosile jednostavne frizure – naizgled nemarno skupljena kosa u punđu, i jaku šminku.

Među staklenim izlozima u kojima je stajala narodna nošnja, defilovale su manekenke u crnim cipelama sa visokim potpeticama, kratkim haljinama i suknjama, crno-braon mantilima... Slušali smo rusku muziku, a uvodnu i poslednju numeru otpevala je uživo glumica Milena Vasić.

Na reviji su se pojavili i mnogi poznati Svetlana Ražnatović – Ceca, Ivan Bekjarev, Milica Milša, Milka Forcan, Ksenija Mijatović, Biljana Ristić, i mnogi drugi...

Sviđa mi se revija, mada sve je to platio onaj, kako se zove, Lotar. A i on je propao jadan.”, komentarišu dve starije gospođe na reviji. Još neko dodaje – ”Ona mi je tako lepa, te njene okice, stalno se smeje.”.

Marijana Mateus poznata je po dva (ne)uspešna braka, i po tome što nosi muževljevo prezime i posle razvoda, dok se ne uda. Izgleda da je došlo vreme da pokaže da je sposobna žena koja nije u senci bogatih muškaraca.

Da li je u tome uspela zagonetno je pitanje isto koliko i to - zašto se revija održala u Etnografskom muzeju, kada kolekcija ima male ili nikakve veze sa tradicionalnom odećom.

Tekst: Nada Veljković

Pogledajte još