Tijana Henn: Danas se obradom fotografija potpuno menja lični opis maturanata

Tradicija maturskih tabloa, duža od jednog veka, zadržala se širom Vojvodine i svake godine u maju maju mesecu učenici završne godine srednjih škola i gimnazija sa ponosom pokazuju svoje fotografije i kreativne tabloe u izlozima gradskih prodavnica i lokala.

Od ove godine Color Media Communication i portal nshronika.rs u saradnji sa OPENS-om (Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope) organizuju „Izbor za najlepši maturski tablo Novog Sada“.

Fotografije svih tabloa novosadskih srednjih škola i gimnazija kao i Karlovačke gimnazije sa njihovim lokacijama u gradu objavićemo na Fejsbuk grupiIzbor za najlepši maturski tablo Novog Sada“.

Za najkreativniji maturski tablo glasaće stručni žiri sastavljen od fotografa, grafičkih dizajnera i predstavnika medija kao i sami korisnici društvene mreže Fejsbuk. Ovim povodom razgovarali smo sa Tijanom Henn, fotografkinjom, članom stručnog žirija.

Koliko su se promenile maturske fotografije i izled maturskih tabloa?

- U suštini se nisu mnogo promenile. Promenila se tehnika, mnogo je uznapredovala, u smislu samih fotoaparata, ali i mašina za štampu pa je danas fotografima u znatnoj meri olakšan posao.

Kojim trikovima se služite kako biste dobili savršenu fotografiju?

- Trikova zaista ima raznih, a sve u cilju savršenog rezultata, uz taj minimalni osmeh koji se neprimetno usput izmami i koji ćini da fotografija ispadne što prirodnije i spontanije, a samim tim i lepše.

Koji su najneobičniji zahtevi maturanata prilikom fotografisanja za maturski tablo?

- Najneobičniji zahtevi maturanata su definitivno estetske prirode, poput korekcije nosa, usana, retuširanja lica i sl. Nekada se dalje od čišćenja i retuširanja kože nije išlo, ali mi se čini da se danas na mnogim fotografijama potpuno menja lični opis fotografisane osobe.

Kada danas pogledate Vašu matursku fotografiju i tablo Vaše generacije, šta prvo pomislite?

- Iskreno svako vreme nosi svoje. Ja sam lično mojom maturskom fotografijom zadovoljna prvenstveno jer je u boji i ima života. Ostalo uvek može bolje.

Pet prvoplasiranih tabloa po oceni žirija dobiće ocene od 1 do 5. Isto tako, pet prvoplasiranih tabloa po oceni korisnika društvene mreže Fejsbuk – dobiće ocene od jedan do pet.
Pet razreda sa najvećim ukupnim brojem bodova dobijaju vredne nagrade:
1. mesto - Jednodnevna ekskurzija u Viminacijum i Avantura park https://viminaciumadventure.com/ + ulaznice za „Novosadski Oktoberfest“ 18. i 19. oktobra (po dve dvodnevne propusnice za svakog učenika)
2. mesto - Jednodnevna ekskurzija u Viminacijum i Avantura park https://viminaciumadventure.com/
3. mesto - Ulaznice za „Novosadski Oktoberfest“ 18. i 19. oktobra (po dve dvodnevne propusnice za svakog učenika)
4. mesto - Ulaznice za bioskop „Arena Cineplex“ (po dve ulaznice za svakog učenika)
5. mesto - Dva pića po izboru na otvaranju „Štrand Summer Festu“ za svakog učenika.

Proglašenje pobednika održaće se na otvaranju „Štrand Summer Festa“ na novosadskoj plaži Štrand u subotu 29. juna 2019. godine u 20.00 časova.

Foto: Instagram / frau_henn

Pogledajte još