Kriza na Zapadu pogađa i Srbiju

Previranja na svetskim finansijskim tržištima pogodiće i istočnu Evropu, a Letonija, Mađarska, Bugarska, Rumunija i Srbija naći će se pod pritiskom upozorio je glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Erik Berglof. Kako piše londonski „Fajnenšel tajms“, previranja na svetskim finansijskim tržištima uzrokovaće probleme u većini ranjivih privreda i usporiće njihov rast mišljenje je glavnog ekonomiste EBRD. Zahvaljujući rekordnim stopama privrednog rasta i protržišnim reformama, zemlje u istočnoj Evropi i na području nekadašnjeg Sovjetskog Saveza dosad su se vrlo dobro nosile s aktuelnim previranjima na finansijskim tržištima, konstatovao je Berglof u izveštaju zaposlenima EBRD−a. 

Njegovo predviđanje podudarilo se s ocenom Svetske banke, koja je u prošlonedeljnom izveštaju konstatovala da su nove članice EU iz istočne Evrope do sada ostale relativno pošteđene negativnih posledica previranja na finansijskim tržištima. Svetska banka je istovremeno upozorila da bi kriza još mogla pogoditi zemlje koje imaju veliki manjak u platnom bilansu a to su Letonija, Mađarska, Bugarska, Rumunija i Srbija. Pojačana svest o riziku mogla bi, ipak, uroditi plodom i usporiti kreditima podržanu ekspanziju privrednih aktivnosti u pojedinim državama, dodaje Berglof. 

Prema njegovim rečima, blago usporavanje privrednih aktivnosti moglo bi da bude dobro za neke od tih zemalja. „Sigurni smo da će kriza na Zapadu biti ozbiljna i da će potrajati neko vreme“, naglasio je Berglof, dodajući da će se posledice te krize osetiti na duži rok, i to kroz usporavanje privrednog rasta a zbog teškoća oko dobijanja zajmova i zbog dugoročnog rasta pratećih troškova.(„Pregled“)

Pogledajte još