Počeo da zaseda žiri konkursa u vezi s Narodnim muzejem

BEOGRAD, 30. septembra 2010. (Beta) – Predstavnici beogradskih medija u četvrtak su u Društvu arhitekata Srbije mogli da osmotre materijal koji je stigao na Konkurs za idejno rešenje rekosntrukcije Narodnog muzeja u Beogradu, ali ne i da organizatorima postavljaju pitanja u vezi s konkursom, čije obustavljanje traži grupa od 216 uglednih građana.

Mediji su bili pozvani u Društvo arhitekata Srbije radi uzimanja izjava od predsednika konkursnog žirija, ministra kulture Nebojše Bradića i predsednika Upravnog odbora Narodnog muzeja Branislava Mitrovića, a povodom početka rada žirija – koji će 4. oktobra saopštiti koji su radovi prošli u drugu fazu konkursa.

Novinarima je, međutim – uz prizor sale u koji su stolovi prekriveni konkursnim materijalom – predočen samo jedan novi podatak: da će biti razmatrana ukupno 63 a ne 62 rada, s obzirom da je juče, po isteku roka za prijem, poštom pristigao još jedan rad.

Članovi žirija su: Nebojša Bradić, Vladimir Veličković, Goran Vojvodić, Vasilije Milunović, Branislav Mitrović, Vladimir Lalo Nikolić, Vasa Perović, Borislav Petrović, Miroslav Timotijević, Tatjana Cvjetićanin i Tomislav Šola.

Novinarima je potom zahvaljeno na pažnji, zbog početka zasedanja žirija, i poručeno im je da će nove informacije dobiti za nekoliko dana, to jest 4. oktobra.

Stalna postavka Narodnog muzeja u Beogradu zatvorena je od 2003. godine, zbog neadekvatnih uslova za čuvanje i izlaganje dela iz muzejskih zbirki, a prethodni projekat za rekonstrukciju muzejske zgrade, izrađen pod rukovodstvom arhitekte Milana Rakočevića, nakon brojnih polemika u stručnoj javnosti i kasnijih ekspertskih analiza, odbačen je s obrazloženjem da je nefunkcionalan i preskup.