ŠAKA DIJETA: Istopite kilograme bez brojanja kalorija

Ako želite da skinete kilograme, a ne umete da kontrolišete porcije hrane, ova dijeta je pravo rešenje za vas

Danska dijeta, poznatija kao "šaka dijeta" je delo nutricioniste Suzi Vengel, a ceo princip zasniva se na tome da vam šaka bude mera šta ćete konzumirati za svaki obrok.

Vengelova je ovu osmišljenju dijetu prezentovala u svojoj knjizi "The Scandi Sense Diet", a svet je potpuno odlepio za ovim načinom mršavljenja.

Karakteriše je kontrola porcije hrane uz pomoć sopstvene ruke, a to omogućava držanje porcija pod kontrolom bez ikakvih razmišljanja o kalorijama.

Dakle, računica je takva da svaki obrok treba da sadrži šaku ugljenih hidrata ili voća, šaku proteina i jednu do dve šake povrća (osim krompira). Takođe, nema zabranjene hrane, ne broje se kalorije, dok je čak dozvoljeno povremeno konzumiranje vina.

Istraživanje Američkog društva za maligne bolesti došlo je do saznanja da nismo vešti u upravljanju količinom hrane koju unosimo u organizam. Na primer, prosečne porcije testenine pet puta su veće od preporučene količine.

Ljudi se još u detinjstvu uče da moraju pijesti sve iz tanjira, što prelazi u naviku i u kombinaciji s prevelikim porcijama dovodi do gomilanja kilograma.

Zato, treba imati u vidu da male promene u ishrani mogu da donesu velike rezultate, samo ako naučite da svakodnevno kontrolišete količinu hrane.

Komadić maslaca veličine nokta ima maksimalno 40 kalorija i sasvim je dovoljan za doručak. Sa druge strane, ako na hleb namažete jednu obilnu kašiku maslaca, unećete minimalno 110 kalorija.

Kašičica ulja ima 45 kalorija, a supena kašika135 kalorija. Od jedne kašike ulja viška dnevno za godinu dana možete da se ugojite 6 kilograma.

Evo kako da određenu količinu osnovnih namirnica konzumirate dnevno bez ograničenja.

Meso – rašireni dlan
Riba – rašireni dlan
Ugljeno hidrati (testenina, krompir, pirinač, hleb) – stisnuta šaka
Maslac – vrh prsta
Sir – ispružen kažiprst i srednji prst
Majonez, kečap i drugi industrijski sosevi – vrh dva prsta
Čokolada – tri ispružena prsta
Sladoled – stisnuta šaka

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još