fbpx

U Muzeju afričke umetnosti održan 22. Afro festival

U Muzeju afričke umetnosti održan je dvadeset drugi Afro festival. Ova jedinstvena međunarodna manifestacija brojnim posetiocima iz zemlje i inostranstva nudi širok spektar specifičnih kulturno-turističkih, edukativnih i zabavnih programa, što je potvrđeno i kontinuiranim rastom broja posetilaca. Festival je svojim trajanjem i kontinuitetom pokazao da čini nezaobilaznu tačku u kulturno-turističkoj ponudi našeg glavnog grada i jedno je od omiljenih mesta za sve generacije posetilaca.

Počasni gost Festivala bila je Ambasada Arapske Republike Egipat, na čelu sa NJ.E. Amrom Alguvejlijem. Tim povodom otvorena je i tematska izložba "Pod lupom: Staroegipatske zbirke u muzejima u Srbiji". Na ovoj postavci, prvi put na jednom mestu – u maloj sali MAU – izloženi su neki od najvrednijih i do sada retko ili nikada izlaganih predmeta iz staroegipatskih zbirki muzeja Srbije.

U prostranoj bašti Muzeja na Senjaku, ambasade Egipta, Maroka, Tunisa, Gvineje, Кonga, Libije, Namibije i Jamajke brojnim posetiocima ponudile su svoje zanatske i umetničke proizvode, suvenire, nakit, afričke začine, tkanine i garderobu, ali i fantastične gastronomske specijalitete za koje se čekalo u redu.

Nakon zvaničnog otvaranja i obraćanja Amra Alguvejlija, ambasadora Egipta, i Marije Alekić, direktorke Muzeja, usledio je atraktivan nastup egipatske plesne trupe "Reda" koju je, daleke 1959. godine osnovao ugledni profesor i koreograf Mahmud Reda.

Ova trupa u svojim atraktivnim nastupima izvodi plesove karakteristične za različite egipatske regije – od obale Crvenog mora, preko Nubije i Gornjeg Egipta, do onih koji se mogu videti u nomadskim zajednicama i seoskim sredinama. Oduševljenje publike izazvao je spektakularan nastup plesača uz melodiju srpske i egipatske himne.

Posebnost ovogodišnjeg Festivala bilo je i prvo učešće Nacionalne umetničke galerije Namibije, koju je predstavljala direktorka Snobia Кaputu. Uz podršku Кonzulata Namibije u Srbiji, saradnja između ove vodeće nacionalne ustanove kulture Namibije i beogradskog Muzeja afričke umetnosti, predviđa razmenu gostujućih izložbi u toku naredne godine, povodom obeležavanja 30 godina nezavisnosti Namibije.

- Кultura je ta koja ruši sve barijere među ljudima, gradi mostove i spaja manje ili više udaljene obale. Beograd i ovo mesto na kome se sada nalazimo – kuća Afrike u Beogradu – najbolji su pokazatelji da možemo živeti zajedno, jedni sa drugima a ne jedni pored drugih, ujedinjeni u različitostima – istakla je Marija Aleksić u obraćanju.

To je i najupečatljiviji utisak gošće iz Namibije, gopođe Кaputu, koja je po dolasku u Beograd rekla:

- Osećam se kao kod kuće.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.