Briga za prirodu može ići zajedno sa zabavom: Promocija sadnje drveća na EXIT festivalu

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Upravnog odbora EXIT Fondacije Ivan Petrović posetili su deo OPENS zone na EXIT festivalu (koji je održan na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu od 4. do 7. jula), gde se promoviše akcija sadnje drveća u nekoliko vojvođanskih opština.

Plan je da bude posađeno 10000 stabala, u čemu će organizatorima biti potrebna pomoć dobrovoljaca sa odgovornim stavom prema životnoj sredini. Do sada se već prijavilo preko 500 volontera i nadamo se da će u narednim danima i nedeljama taj broj biti još veći, poručuje ambasador Fabrici.

- Evropska unija je veoma posvećena zaštiti životne sredine i zajedno sa vlastima u Srbiji učinila je već mnogo. Imamo aktivnosti u vezi sa reciklažom, sa uklanjanjem otpada, sa situacijom na deponijama i sada posebno imamo aktivnosti i u Novom Sadu - ističe šef Delegacije EU u Srbiji.

On dodaje i da zaštita životne sredine, osim što je dobra za prirodu, stvara i nova radna mesta, kao i da je EU najveći donator u ovoj oblasti, sa uloženih 400 miliona evra.

Pokrajinska vlada partner je Evropskoj uniji u borbi za zaštitu životne sredine i puno može da nauči iz evropskih primera, kaže prvi čovek te institucije Igor Mirović.

- Promovišemo ideje koje nemaju alternativu u našem životu, to su ideje koje generalno moraju da menjaju našu zemlju u oblastima koje se tiču svih nas - kaže Mirović.

Ovom akcijom na kreativan način privlačimo mlade da se interesuju za zaštitu životne sredine, objašnjava Ivan Petrović iz EXIT fondacije.

- Mladi žele da se uključe ako im se pruži prava prilika. Imamo velike akcije u Vojvodini, zato smo večeras ovde. Mi radimo stopostotnu reciklažu plastike i svih limenki na Exitu, a ekološke teme stavilu smo u fokus ovogodišnje festivalske kampanje - kaže Petrović.

Večerašnji gosti EXIT Tree Zone prošetali su preko platna na kojem je nacrtana krošnja drveća i tako simbolično već počeli ozelenjavanje Vojvodine. Nakon toga, obišli su druge štandove u OPENS State of Exit zoni i mogli su da se upoznaju sa radom omladinskih organizacija i drugim zanimljivim sadržajima u ovom delu festivala. Novi Sad je omladinska prestonica Evrope za 2019. godinu.

Još uvek nije kasno ni da posetioci najvećeg muzičkog festivala u region posete OPENS i Tree zonu, gde se mogu prijaviti za učešće u samoj akciji na jesen. Učesnici sadnje stiču mogućnost da osvoje karte za EXIT 2020.
Platno sa oslikanim drvetom će nakon festivala biti postavljeno u Novom Sadu i drugim gradovima i imaće za cilj da poziva građane i građanke da se pridruže akciji.

OPENS State of EXIT zona nalazi se iznad tunela na Petrovaradinskoj tvrđavi, preko puta Regae bine. Svi zainteresovani za sadnju drveća mogu da se prijave i popunjavanjem elektronskog formulara na linku www.exitfondacija.org/treezone.

Vrati prirodi – Pridruži se, posadi drvo!

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još