IMAO SAM RAZLOG ZA TU IZJAVU: Goran Ivanišević otkrio zašto je svojevremeno rekao da bi ubijao Srbe

Velika se bura digla kada je Novak Đoković izabrao Gorana Ivaniševića da mu bude drugi trener tokom Vimbldona.

"Nedeljnik" je u aktuelnom broju iz arhive "Njujork tajmsa" objavio i doslovnu izjavu nekadašnjeg hrvatskog tenisera iz 1992. godine, u kojoj je rekao da kako bi – pucao u Srbe.

Mnogi su zamerili Đokoviću što je posle svega baš Ivaniševića izabrao za trenera, iako je visoki Splićanin od prvog dana Novakove karijere biranim rečima govorio o njemu.

Ivanišević je sada, u intervjuu za "Politiku" i "Sportski žurnal" – prvom za srpske medije posle rata – pojasnio i svoju tadašnju izjavu. Nije osporio da je rekao, objasnio je samo da je iza toga postojala cela priča:

- Prvi put sam te 1992. došao u Adelejd, a čuva me specijalna policija. Nisam mogao da odem ni u WC a da me dvojica ne prate. U prvom kolu rival mi je bio Šveđanin Kulti. Igrao je bolje od mene, a onda u jednom delu meča na tribine je došla grupa pet-deset momaka, Srba naravno, i počinju da me psuju na najgori mogući način. Prete da će me ubiti, preklati, vređali su moju majku najvulgarnijim psovkama. Ja im uzvraćam, dolazi do prekida meča da njih odstrane sa tribina. A onda se dešava jedna tragikomična situacija. Umesto da ja budem taj koji ne može da pogodi teren, Kulti ne može da se sastavi... - počeo je priču Ivanišević.

Potom je rekao kako je došlo do izjave.

- U toku te nedelje, pošto nisam mogao nigde da izađem, specijalci su me pozvali na strelište gde oni vežbaju i pucaju. Dali su mi poluautomatsku pušku da gađam mete. One su iskakale, naravno ja ništa nisam pogodio. Novinari su posle saznali da sam bio tamo i pitali me kako je bilo. Ja sam im rekao da je je bilo super, ali da bi bilo još bolje da su umesto meta bili oni navijači sa meča. Novinar je to preveo kako je preveo. Pogrešno. Ja jesam to rekao, ali se moja izjava odnosila samo na te navijače, jer su me stvarno izludeli vređajući mene i psujući mi majku na najgori način. Ali ja nikada posle toga nisam ništa slično rekao, niti sam imao takve izjave, niti sam nešto govorio protiv sportista i ostalih ljudi. Imao sam razlog za tu izjavu...

Bilo je još spornih izjava tokom devedesetih na račun Srba.

- Bio je rat, bio sam za svoju zemlju, možda sam bio i najeksponiraniji sportista uz pokojnog Dražena. Svaku šansu sam koristio za promociju Hrvatske. Svako je radio šta je mogao, tako da ne vidim neki sporni deo. Ispalo je kao da sam stvarno uzeo mitraljez i ubio 500 ljudi, a to nije tačno.

Suprotno svim tim izjavama iz prošlosti, Ivanišević je često u poslednje vreme govorio da Balkancima može da pomogne samo – Balkanac.

- U tenisu nije sve u forhendu, bekhendu ili servisu. Pola mečeva vam dobije atmosfera, poznavanje psihe igrača. Mi Balkanci imamo poseban način razmišljanja. Nismo lagani, ali smo jednostavni. Mi smo dosta prilagodljivi i smatram da Balkanac može da trenira bilo koga.

Izvor: Nedeljnik.rs
Foto: Sport Klub - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još