Nema posebnih uslova za Srbiju

BEOGRAD, 7. oktobra 2010. (Beta) - Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas izjavio je u četvrtak da za Srbiju osim hapšenja haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića nema posebnih uslova u procesu evropskih integracija.

"Ostali uslovi važe za sve zemlje koje žele u EU i oni su određeni kopenhaškim kriterijumima - politička stabilnost, tržišna ekonomija, vladavina prava, poštovanje ljudskih i manjinskih prava i dobrosusedski odnosi sa svim susedima", rekao je Mas u Ambasadi Nemačke u Beogradu.

Mas je naveo da će ispunjavanje kopenhaških kriterijuma biti priličan izazov jer je to skup pravila napisanih na 150.000 stranica i dodao da to nisu fantazije briselskih birokrata, nego skup pravila kojima je određeno kako bi trebalo da izgleda dobro uređena zemlja koja želi da postane članica EU.

Ponovio je da Nemačka podržava put Srbije ka EU i njenu nameru da postane pouzdan partner EU.

U Ambasadi Nemačke danas je održan skup društveno aktivnih studenata izabranih na konkursu "Dobrodošli u Nemačku" koji će dve nedelje boraviti u toj zemlji i upoznati se sa njenim institucijama i kolegama studentima.

Pogledajte još