TELO UPOZORAVA: Deset znakova ukazuju da organizam vapi za vitaminima

Vitamini i minerali su neophodni za normalno funkcionisanje organizma, vitalnost i za zdravlje uopšte.

Nedostatak određenih vitamina dovodi do zdravstvenih nevolja, umora, malaksalosti, a povećava i rizik od raznih bolesti.

Postoje signali uz pomoć kojih možete ipak na vreme prepoznati koji vitamini su vam neophodni da ih uvrstite kroz ishranu u organizam.

Tanka i lomljiva kosa

Ukazuje da organizmu nedostaju vitamini iz B grupe.

Biotin, jedan od njih izuzetno je važan za zdravlje kose, ali bitna je i folna kiselina (vitamin B9).

- Ukoliko vam ona nedostaje vaša kosa biće tanka i sklona lomljenju - kaže Staci Smal i dodaje da treba povećati unos žitarica i sirovog spanaća, koji je odličan izvor folne kiseline, kao i da češće konzumirate šparglu.

Proseda kosa

Mogući nedostatak u ovom slučaju je bakar.

Ukoliko vam kosa izgleda neuobičajeno prosedo u poslednje vreme, trebalo da proverite da li unosite dovoljno bakra u organizam kroz ishranu.

Bakar ima bitnu ulogu u proizvodnji melanina, koji kosi daje njenu boju.

- Razmislite o testiranju nivoa bakra u telu ukoliko vam kosa postane prebrzo seda ili se to dogodi iznenađujuće rano, recimo u 20-im godinama iako u porodici nema takvih primera - kaže Olivia Vagner, dijetetičarka iz Amerike i dodaje da su pečurke dobar izvor bakra.

Pukotine i rane u ustima

Ukazuju na nedostatak Vitamina B12.

Usled manjka ovog bitnog vitamina pojavljuju se lezije koje podsećaju nazapaljenje sluzokože ili pukotine sa strane usana.

- U tom slučaju u ishranu ubacite nemasno crveno meso i jaja. Ukoliko ste vegetarijanac, to će biti malo veći problem, ali moguće je pomoću namirnica kao što su mleko neživotinjskog porekla (npr. od badema, soje, kokosa...), žitarice i prehrambeni kvasac - pojašnjava Olivia Vagner.

Izbočine na podlaktici

Ako vam ruke nisu glatke već na njima imate male crvenkaste izbočine, moguće je da vam fale vitamin A i cink.

Reč je o keratozi pilaris (tzv. purećoj koži) koja zahvata pozadinsku stranu ruku, podlatkice.

- Mnogi pacijenti imaju te male crvene kvrge koje ne svrbe. U takvim slučajevima uvek proveravam njihov nivo cinka i vitamina A - kaže Smal i napominje da ovih vitamina ima osta u smenkama bundeve.

Dinja, između ostalog, sadrži dva snažna antioksidansa, a to su vitamin A i vitamin C - i jedan i drugi su zaslužni za stvaranje kolagena koji obnavlja oštećeno tkivo, usporava proces starenja kože i daje joj lep, svež izgled.

Izbrazdani nokti

Mogući nedostatak: Želudačna kiselina

Iako se tu ne radi o nedostatku hranjivih matrerija, reč je o neadekvatnoj želudačnoj kiselini koja nije u stanju da dovoljno razredi hranu i omogući joj upijanje vitamina i minerala.

Tada se na noktima pojavljuju grbe, odnosno izbrazdane površine.

- Jedan od mogućih uzroka može biti uzimanje lekova protiv gorušice - smatra Staci Smal i dodaje da će vam u tom slučaju pomoći konzumiranje jabukovog sirćeta pomešanog s vodom ili uzimanje probavnih enzima kao dodatak ishrani.

Umor

Ako ste konstantno umorni, malaksali i pored dovoljnog sna, to može biti upozorenje da vašem telu nedostaje Vitamin D.

Za unošenje ovog bitnog vitamina potrebne su namirnice koje nisu životinjskog porekla, kao što su bademi i soja, kao i mlečni proizvodi, poput mleka, jogurta.

Modrice na nogama

Mogući nedostatak: Vitamin C.

Ukoliko se malo udarite, tj. samo malo dotaknete neki predmet, a pojavi vam se velika modrica, to ukazuje na nedostatak vitamina C. Stres i pušenje smanjuju nivo ovog vitamina u telu. Učestale modrice ukazuju i na oslabljene kapilare.

Vitamin C je bitan u stvaranju kolagena, koji je ključan za stvaranje krvnih sudova.

Grčevi u listovima

Magnezijum i kalcijum igraju važnu ulogu u kontrakciji mišića, te ukoliko imate često grčeve moguće je da vam oni nedostaju.

Svaki od ovih elektrolita pomaže u održavanju ravnoteže tečenosti u krvi i mišićima.

Odličan izvor magnezijuma su semenke od bundeve, banane i avokado. Dovoljno kalcijuma dobićete iz mlečnih proizvoda, smokvi, kelja...

Zatvor

Mogući nedostatak: Magnezijum i vlakna

Preporučena prosečna dnevna količina vlakana za muškarce je 38 grama, a za žene 25. Kada ne jedemo dovoljno vlakana, često možemo mučiti muku sa zatvorom.

Celovite žitarice su odličan izvor vlakana. Takođe, zatvor može uzrokovati i manjak magnezijuma u telu.

Izvor: Stil.Kurir.rs/24.sata.hr
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još