#Digital2019 - Lazar Džamić: Marketing se teško može usavršiti u Srbiji, potrebno je izlaganje razvijenim poslovnim kulturama

Konferencija #Digital2019 ove godine trajaće dva dana, a održaće se 5. i 6. septembra u Hotelu Metropol u Beogradu gde okupiti najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona, kao i brojne goste iz inostranstva.

#Digital je konferencija na kojoj učestvuju CEO telekoma u regionu i to je jedini skup koji okuplja prve ljude vodećih operatera: MTS, VIP, Telenor, Deutsche Telekom, Orion, Mtl Bugarska.

Konferenciju otvara Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Branko Ružić, ministar uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije, Kyle Scott, ambasador SAD-a u Beogradu, Mateja Norčič-Štamcar, zamenica šefa Delagacije EU u Srbiji, Subrat Batačardži, ambasador Indije u Beogradu.

U susret konferenciji, a u okviru panela Digital Only, Social First…a ima li tu duše: Etika i estetika novog doba, razgovarali smo sa Lazarom Džamićem, stručnjakom za digitalni marketing kod nas i u svetu.

Nakon 18 godina provedenih u Londonu, kako vidite digitalni svet i potencijale u Srbiji i regionu, a kako to funkcioniše „negde preko“? Da li je do omladine, odnosno postoji li razlika među „njima“ i nama?

- Potencijala uvek ima, ali zavisi od sistemskih uslova koliko će se razviti. Minimum je da država nije prepreka, da se makar skloni s puta, ako već ne može da pomogne. Mi imamo svetske šampione u digitalnim biznisima, ali ih je malo koliko bi moglo da ih bude kada bi obrazovanje, poreska politika i administracija bili strateški, moderni i agilni. Ovako, opšta razlika između ‘njih’ i ‘nas’, ne računajući ove izuzetke, je velika…

Šta je za Vas etično u novim tehnologijama?

- Sve ono što je pod kontrolom korisnika. Mi moramo da znamo koji se podaci skupljaju o nama, za šta se koriste, i da li to želimo. I onda da imamo mehanizam da se ‘isključimo’ iz upotrebe naših podataka s kojima nismo komforni. Na žalost, to bi ubilo biznis model velikih platformi, pa se neće skoro desiti, ukoliko ne bude veće globalne pobune potrošača, ili koordiniranog pritiska političkih struktura.

Da li je za profesionalca potrebno da razume drugi poslovni mentalitet kako bi na svom terenu bio produktivan i kreativan? Šta je za Vas u tom smislu doneo taj “profesionalni prebeg”?

- Mnogo toga: rad sa mnogo boljima od sebe, što me je profesionalno enormno razvilo; upoznavanje drugih modela komunikacije, poslovnih modela i kultura… Marketing se teško može usavršiti u Srbiji, za to je potrebno izlaganje razvijenim poslovnim kulturama, posebno u Britaniji i Americi. Još više od toga: izlazak iz domaćeg komunikacijskog modela konflikta i sujete i priliku da se usavrši timski rad i konstruktivna komunikacija.

Šta su najveći trendovi u content marketingu za naredne dve godine? U okviru takvog kreiranja, koliko će “tipovanje” na emocije i potrebe ciljane javnosti i dalje biti primat?

- To je uvek primat, i uvek je i bilo, bar od 70-ih godina prošlog veka. Emocija je najbolji odgovor koji možemo da dobijemo od potrošača jer nam omogućava dugoročni rast brenda, i to je jedini parametar koji s time koreliše… Moja procena je da će Content u svetu posati još strateškiji nego danas, mora jer je inače neefikasan. Takođe, videćemo sve više primene Contenta tokom čitavog potrošačkog ciklusa, ne samo na njegovom početku. Konačno, sve više odluka, a i uvida za dobre priče, će dolaziti iz empatičkih podataka o potrošačima, pod uslovom da to ne bude zakonski regulisano.

Gde su granice u konzumiranju novih tehnologija koje će podsetiti da postoje i etika i estetika?

- One su već dosegnute ‘bindžovanjem’ na Netflixu, komentarima na Tviteru i trvijalijama koje se neprestano pumpaju na drugim platformama. Takođe, i na organizovanom državnom trolovanju u političke svrhe, što je globalni fenomen, zloupotrebom ličnih podataka korisnika za hipertargetiranje za postizanje raznih društveno štetnih ciljeva, bilo komercijalnih ili političkih.

Detaljniju agendu i način prijave za konferenciju možete pogledati na sajtu: digitalconference.rs

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.