ZAPOSLENI NEGODUJU: Poskupeli obroci u kantini Evropskog parlamenta

Nenajavljeno povećanje cena obroka u kantini Evropskog parlamenta do 25 odsto, i to u vreme dok traju godišnji odmori, "razbesnelo" je zaposlene u ovoj evropskoj instituciji, piše "Politiko".

Za porciju pomfrita koju su plaćali dva evra, navode zaposleni, sada moraju da izdvoje 2,50 evra, dok je cena supe od luka skočila sa 80 centi na evro.

Kao razlog za povećanje cena navodi se belgijski porez na dodatu vrednost koji ranije nije bio naplaćivan, kao i poskupljenja od 5. avgusta zbog novih ugovora s privatnim dobavljačima.

- Jedno je supa, ali su salate, čak i kafa, mnogo skuplji sada - kaže jedan od zaposlenih iz Poljske.

Ono što "dodaje so na ranu", piše "Politiko", jesu primetno niže cene u kantinama u Evropskoj komisiji i Savetu – institutucijama koje mnogi u Parlamentu smatraju nepotrebno favorizovanim u medijima i javnosti.

Tako je supa od pasulja u Komisiji koštala samo 63 centa, dok je u Parlamentu organska supa minestrone bila u ponudi za 1,30 evra. Ističe se i "skupa" salata od 1,30 evra za 100 grama u Parlamentu, u poređenju sa 82 centa za istu gramažu u Komisiji.

Skuplji su i vegetarijanski obroci, pa je tako čili bez mesa za "parlamentarce" 7,50 evra, dok je za zaposlene u Komisiji samo 4,95 evra.

Za dezert u kantini Parlamenta treba izdvojiti 4,70 evra za čizkejk, dok se kolači i pita u Komisiji mogu dobti za samo 2,74 evra.

U Evropskom savetu, gde se lideri država EU okupljaju tokom samita, restorani su sada zatvoreni, ali "Politiko" navodi da su cene hrane i tamo niže nego u Evropskom parlamentu.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još