BEOGRAĐANI DUGOVEČNIJI OD OSTATKA DRŽAVE: Život u prestonici garantuje duboku starost

Penzioneri u Beogradu, kojih ima skoro 300.000 hiljada sa ličnom kartom u nekoj od pestoničkih opština, u proseku primaju najviše penzije - nešto ispod 34.000 dinara, pokazuje poslednji statistički bilten Republičkog fonda za penziono i invalidsko osiguranje. Podaci govore da su Beograđani ispred meštana ostalih gradova i opština za najmanje 6.000 dinara, koliko imaju u proseku više penzije u odnosu na drugoplasirane pančevačke i vrbaške penzionere.

Osim najviših iznosa mesečnog primanja, penzioneri u Beogradu mogu se pohvaliti i dugim životnim vekom. Poslednji podaci Sekretarijata za upravu, sektora za statistiku grada Beograda pokazuju da su najdugovečniji stanovnici Novog Beograda i Vračara. Ipak, i u srpskoj prestonici postoje brojne razlike po pitanju životnog veka, pa su meštani Savskog venca i Lazarevca prosečno najkraćeg životnog veka.

Prema statističkim podacima iz prethodne godine, žene u Beogradu žive duže od muškaraca čak 4,8 godina. Tako je životni vek Beograđanki 79 godina života, dok je prosek kod penzionera tek 74,2 godine. Najduže žive penzionerke na Vračaru, koje prosečno žive skoro 80 godina i četiri meseca, dok ih prate najstarije sugrađanke sa Novog Beograda koje kaskaju za njima celih sedam meseci u proseku. Najkraći životni vek prosečno imaju penzionerke u Lazarevcu i na Savskom vencu čiji se broj godina kreće između 77 i 78 godina života.

Život na Novom Beogradu najviše prija muškoj populaciji među penzionerima, koji na ovoj opštini žive u proseku 75,4 godine, dok je očekivana dužina života najmanja ubedljivo na Savskom vencu, 71 godina.

Posmatrajući statističke podatke Republičkog zavoda za statistiku za poslednjih petnaest godina, udeo lica starijih od 65 godina značajno je povećan sa 16,6 odsto, koliki je bio udeo najstarijih sugrađana 2002. godine, na čak 20,2 odsto u prethodnoj godini. U Zaječaru zabeležen je najveći udeo starih od 65 i više godina, čak 28 odsto ukupnog broja stanovništva sa prosečnim mesečnim penzijama nešto iznad 22.000 dinara. S druge strane, najmanji udeo starijih od 65 godina je u Pčinjskoj oblasti.

- Na povećanje broja starih utiče i produženje očekivanog trajanja života, od 72,3 godine u 2002, do 75,6 godina u 2018. - zaključuje se u izveštaju Republičkog zavoda za statistiku.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još