Veličanstvena noć u Dvoru uz maestra Iva Pogorelića

Slavni pijanista Ivo Pogorelić nastupio je sinoć, 18.  avgusta u atrijumu Kneževa dvora u sklopu muzičkog programa jubilarnih 70. Dubrovačkih letnjih igara. Koncert koji je već dugo bio rasprodan, u potpunosti je ispunio očekivanja, a prepuni Dvor uživao je u nepuna dva sata čiste muzičke čarolije.

Jedan od najvećih klasičnih muzičara današnjice, Ivo Pogorelić, izveo je u Dvoru recital sastavljen od Bahove Engleske suite br. 3 u g-molu i Betovenove Sonate br. 11 u B-duru, Šopenove Barcarole i Preludija u cis-molu te Ravelove trostavačne kompozicije Gaspard de la nuit. Festivalska publika aplaudirala je dugo i glasno vraćajući ovog genijalnog umetnika na poklon tri puta.

Jedinstveni muzički talenat i inovativan pristup svrstavaju Iva Pogorelića među najoriginalnije muzičke umove današnjice. Njegove evokativne interpretacije, oblikovane profinjenim muzičkim ukusom kakav se retko susreće, pomerile su granice izvedbe i razumevanja pijanističke literature postavljajući pritom nove standarde. Pogorelić je u više od četiri decenije muziciranja ostvario autentična dostignuća jednako cenjena od publike i kritičara, dok su njegovi koncerti širom sveta dosegnuli status nestrpljivo iščekivanih kultnih događaja, a jednako je bilo u slučajevima njegovih osam dosadašnjih festivalskih nastupa, od prvog 1975. pa do ovog sinoćnjeg.

Program recitala činile su redom kompozicije koje Ivo Pogorelić već dugo ima na svom repertoaru i koje je izvodio nebrojeno puta, a zastupljene su i na nosačima zvuka koje je još kao mladi muzičar snimio za Deutsche Grammophon. Maestro se tim delima često vraćao na recitalima, a i snimio ih je u više navrata, ali čuti ponovnu Pogorelićevu izvedbu istog dela zanimljivo je i intrigantno, jer je reč o umetniku čije izvedbe verno prate snažan unutarnji rast i umetničko sazrevanje. Unutar istog notnog zapisa Pogorelić vremenom otkriva nove svetove, beskompromisno osvaja prostore slobode, darujući publici uvek drugačiji, nov i jedinstven pogled na muziku koja zvuči u njegovu umu i izvire pod prstima, stoga njegov sinoćnji recital u spada u same vrhunce programa jubilarnih 70. Igara.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još