SUDIJA MIROSLAV ALIMPIĆ IZDAO NALOG DA JE PRIVEDU: Jelena Bačić na nesvakidašnji način upoznala sadašnjeg supruga

Voditeljka Jelena Bačić Alimpić krenula je novinarskim putem još tokom studija na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu radeći za JRT mrežu, a stigla je do spisateljskih voda kojima odlično plovi i gotovo deceniju niže uspehe. Od prvenca "Ringišpil", koji je ugledao svetlost dana 2010. godine, do sada, prodato je pola miliona njenih knjiga. Na listi najčešće pozajmljivanih naslova u našim javnim bibliotekama tokom 2018, koju je objavila Narodna biblioteka Srbije, Jelenina dela zauzimaju četvrto, peto i šesto mesto (tri knjige iz serijala "Kazna za greh", "Nigde nema te" i "Kofer iz Berlina"). Nedavno joj je izašao i deveti roman - "Njegove bele rukavice", a spisateljica ističe da su prve reakcije čitalaca fenomenalne i da joj je najvažnije da nije izneverila njihovo poverenje.

Jelena otkriva da ju je suprug inspirisao da u svoj roman uvede istorijsku ličnost, i to baš čuvenog dželata Kraljevine Jugoslavije.

- On mi je "otkrio" Karela Dragutina Harta i njegovu veoma zanimljivu biografiju, koju sam iskoristila kao ideju za ovaj roman - priča Jelena Bačić Alimpić.

- Međutim, iako sam se držala istorijskih činjenica i Hartovog delanja za vreme njegovog službovanja, sve ostalo u romanu, likovi, radnja i kompletna priča, isključivo je plod moje mašte.

Spisateljica kaže da nije imala određenu ideju o tome kako čitaoci treba da dožive glavnu junakinju, Karelovu suprugu Ljubicu Ignjatović, koja je i narator.

- Izmaštala sam je onakvom kakvom sam ja smatrala da bi, možda, žena dželata trebalo da bude. Ona za mene predstavlja hrabrost, upornost, korak napred u svakom smislu, neverovatnu požrtvovanost i, možda, iznad svega, ogromno majčinsko srce puno ljubavi.

Predstavljajući svoje knjige, autorka putuje širom nekadašnjeg zajedničkog prostora, koji i danas opterećuju teški događaji. Upitana o ličnom iskustvu i doživljaju društvenog ambijenta, kaže:

- Književnost, kao i sveobuhvatna umetnost, nije i ne može biti omeđena prostorima, trusnim podnebljima, nacionalnostima, različitostima bilo koje vrste. Umetnost je ono što spaja ljude širom sveta, a ne razdvaja ih, niti ih na bilo koji način deli. Naravno da smo mi prošli teška vremena, i ja sa svojih 50 godina ih vrlo dobro pamtim, ali se njima ne opterećujem. Ljude, kao i knjige, delim samo na dobre i loše, i to tek kada ih dobro upoznam ili pročitam.

Da se upusti u avanturu pisanja, kaže, uticala je želja njenog pokojnog oca, njegova vera u nju, kao i njena odvažnost da ga posluša. Priznaje da ni u snu nije očekivala pola miliona prodatih primeraka svojih dela. Za naš list otkriva i čime joj se bave naslednici.

- Sin Marko radi u jednoj američkoj firmi u Beogradu, gde i živi s devojkom, a Dunja kreće na studije u Holandiju. Ono što me, kao majku, čini neizmerno srećnom jeste to što su izrasli u čestite, poštene, ambiciozne, empatične i iznad svega lepo vaspitane mlade ljude. Oni su i moj najveći uspeh.

Jelena smatra da nije stoga mama, ali...

- Moja deca znaju granice do kojih mogu tu činjenicu da koriste. Iako s njima negujem prijateljski odnos, iznad svega sam im na prvom mestu majka, i oni to poštuju. Suprug i ja podržavamo svoju decu, dajemo im "vetar u leđa", i oni to nikada nisu zloupotrebili.

Pre nekoliko godina je podržala sina uradivši tetovažu zajedno sa njim.

- Oboma je to mnogo značilo, ali to je intimna odluka i ne bih da je obrazlažem.

A ono najvažnije što je naučila svoju decu je...

- Da budu časni, pošteni i dobri ljudi, i da nemaju predrasude.

Na pitanje gde pronalazi mir, Jelena je uz osmeh odgovorila:

- U svojoj maloj kući na obroncima Fruške gore sa mojom šnaucerkom Tojom.

Spisateljica je 25 godina u braku sa sudijom Miroslavom Alimpićem, a način na koji su se upoznali i zavoleli mogao bi da bude dobra osnova za neki od njenih budućih romana.

- Upoznali smo se u sudnici. Ja sam tada bila mlada i neiskusna novinarka, radila sam za JRT mrežu i stalno bila na terenu kao televizijski reporter - objašnjava Jelena.

- Trebalo je u svojstvu svedoka da dam izjavu na sudu. Dogodilo se tako da nisam bila tu kada je poziv za sud stigao i naposletku je moj sadašnji muž izdao nalog za moje privođenje. Ja sam nakon tog prvog susreta ubrzo otputovala u Kanadu, gde sam živela neko vreme, i posle povratka ga slučajno srela - kod matičara. Ostalo je istorija.

Izvor: Novosti
Foto: jelena_bacic_alimpic/Instagram

Pogledajte još